3.6 C
Šentjur pri Celju
30/11/2021
sentjur.net

Glasbena spominska knjiga Ipavcev

Letos mineva 110 let od smrti bratov Benjamina in Gustava Ipavca, njuno življenje in delo pa sta tesno povezana. Mnoge njune skladbe izžarevajo ljubezen do domovine, zato je tudi njuna zasluga, da je Šentjur v 19. stoletju postal trdnjava slovenske narodne zavednosti. V njun spomin je Knjižnica Šentjur 20. oktobra v Ipavčeve kulturnem centru pripravila koncert ob izidu zgoščenke “V spominsko knjigo” Ipavcev. V poklon svojim rojakom, skladateljem Ipavcem, so se zbrali priznani glasbeniki, po večini Šentjurčani, ter ob obletnici smrti bratov Ipavec, ustvarili zgoščenko z njuno glasbo, ter tako svoja občutenje glasbe zapisali v spominsko knjigo Ipavcev, je v uvodu povedala povezovalka večera Greta Kokot Rajkovič.

Direktorica Knjižnice Šentjur Tatjana Oset je opisala, kako je zgoščenka, izdana v 1000 izvodih, nastala. »Zelo sem vesela, da smo nocoj v družbi glasbenih virtuozov in mladih plesalcev. Pred dvema letoma mi je Irena Anžič dala pobudo, da Knjižnica Šentjur izda zgoščenko Ipavčeve glasbe, ki naj vključuje tudi priredbe. Občina Šentjur je ta projekt podprla. Umetniški vodja projekta je bila Irena Anžič, na Radiu Slovenija je snemanje uredil Jure Hladnik. Vsi, nocoj nastopajoči umetniki, so prijazno in dobrovoljno posneli skladbe«, je razložila. Grafično prenovo Ipavčevih dni je izdelala ilustratorka Mojca Cerjak, ki je oblikovala tudi naslovnico zgoščenke, predstavitvene videospote, ki so se vrteli pred nastopom posameznik glasbenikov in plesalcev, pa je posnel Zlatko Drofenik. Župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci je ponosen na zapuščino Ipavcev in njun doprinos k prepoznavnosti Šentjurja. Dodal je, da se občina trudi ohraniti to zapuščino z različnimi projekti, ki bodo poskrbeli, da bo spomin živel še naprej.

V nadaljevanju večera so poslušalci lahko prisluhnili skladbam Ipavcev in priredbam njunih skladb Urške Orešič Šantovec, ki so doživele krstno izvedbo. Nastopali so:  Irena Anžič (citre), Urška Arlič Gololičič (sopran), Jurij Hladnik (klarinet), Mateja Hladnik (klavir), Matej Vovk (tenor), Klavirski trio Rupnik in Harlekin – društvo za umetnost plesa (Živa Steiner, Naja Podbrežnik, Zala Fidler in Živa Tanko). (V.B.)

Sorodne novice

Jesen veje v aleji z Urško Arlič Goločičič

Jure Godler

Ipavčevi dnevi se začenjajo s koncertom Urške Arlič Gololičič

Jure Godler

Slovenija, vse najboljše za 30 let

Tjaša Ferlež

Urška Arlič Gololičič: »Danes operni oder zahteva gledališko prezenco in ne le ‘park and bark’ kot nekoč.«

Jure Godler

Prejeli smo: Pogovor z Urško Arlič Gololičič o glasbi Josipa Ipavca

Jure Godler

Knjižnica Šentjur uvaja brezstično izposojo

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več