3.4 C
Šentjur pri Celju
27/01/2021
sentjur.net

Henrik Plank brez udeležbe na POI v Riu

henoŠentjur, 28. 7. 2016 – Karavana paraolimpijade se tokrat prvič seli v Južno Ameriko v Rio de Janeiro v Brazilijo, tja, kjer se bo odvijal največji športni dogodek – olimpijske igre. Mednarodni paraolimpijski komite je na podlagi pravil o kvalifikacijah Sloveniji dodelil le eno moško kvoto za atletiko. “A normo” pa sta izpolnila dva atleta, ki bi bila po tem kriteriju upravičena do nastopa – poleg Šentjurčana Henrika Planka, ki je normo dosegel z metom diska F52, še Sandi Novak v maratonu T11/12. Najuspešnejši šentjurski atlet invalid Plank, pa se kljub izpolnjeni normi ne bo udeležil paraolimpijskih iger.

Komisija za tekmovalni šport pri Zvezi za šport invalidov Slovenije, ki ji predseduje Jože Okoren, je namreč odločila, da “na osnovi vseh razpoložljivih dokumentov (rezultatov) zadnjega štiriletnega paraolimpijskega obdobja na odobreno mesto potrjuje maratonca Sandija Novaka”. Obrazložitev komisije in poslanega sklepa naj ne bi bila sporna, v kolikor bi maratonec res dosegal boljše rezultate kot šentjurski atlet Plank, kar pa naj ne bi držalo. Trener našega atleta Luka Cmok se je v zakonskih osmih dneh sicer na sklep komisije pritiožil ter tudi analitično dokazal, da je Henrik Plank dosegel boljše rezultate od maratonca Novaka.

Da pa je bila našemu športniku mera zvrhano polna, pa je bil odgovor komisije na pritožbo. Ta je v obrazložitvi sicer spremenila mnenje, zakaj se je komisija odločila za športnika iz Ljubljane – ker je slednji “pokazal večji napredek na športnem področju v paraolimpijskem ciklu od Londona 2012 pa do Ria 2016”. Že v času uradnega roka za pritožbe pa je Zveza za šport invalidov Slovenije – paraolimpijski komite predstavila slovensko atletsko reprezentanco. Razočaranje šentjurskega atleta, da se mu nastopa na POI kljub doseganju odličnih rezultatov – v tem času je dosegel celo osebni rekord v metu diska – ne dovoli, je toliko večje. Tudi v uredništvu sentjur.net smo pozvali k obrazložitvi predsednika komisije, njegov odgovor pa bomo objavili v enem od naslednjih prispevkov. (Jure Godler)

Sorodne novice

Heno v Dubaju potrdil normo za Olimpijske igre

Jure Godler

Paraolimijec Henrik Plank bo zastopal Slovenijo

Jure Godler

Heno z novim državnim rekordom

Jure Godler

Pomerili so se v paraolimpijskih disciplinah

Jure Godler

Henrik Plank odličen na EP

Jure Godler

Henu se je ponovno izmuznila medalja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več