10 C
Šentjur pri Celju
19/09/2020
sentjur.net

In memoriam – Poslovil se je Daniel Artiček, neutrudljivi pisatelj s Kozjanskega

articekDaniel – Danč Artiček se je rodil v majhni vasici Grobelce pri Svetem Štefanu. Po osnovni šoli je nadaljeval šolanje v Celju, kamor se je vozil z rogačanom, katerega je tudi omenjal v eni izmed knjig. V Ljubljani je diplomiral kot ekonomist. Življenjska pot ga je zanesla v Kamnik, kjer je do svoje smrti tudi živel. Zelo rad je imel svoj rojstni kraj Grobelce, kamor se je zelo rad vračal. Med šolanjem je opazil, da so se učili samo o pisateljih Dolenjske, Gorenjske, o Kozjanskem pa nič. Vedno se je rad pošalil, da je bil v Ljubljani kot študent med tistimi, ki so prvi semafor v Sloveniji opravljali ročno. Pri 58. letih svojega življenja je objavil prvo knjigo, pri 61. kupil prvi računalnik, pri 71. oblekel prvič kavbojke, dve leti kasneje pa obul prve superge. Pri 82. letih pa napisal prvo knjigo za objavo na Facebooku.

Njegovo največje veselje je bilo, da so bile njegove knjige žive. Opisovale so kmečkega človeka. Tako je v knjigi Obiralka hmelja predstavil ženski lik dekleta kot iskane neveste, žene, matere, ki so se borile za obstoj svoje družine. Knjigo Od Svetega Štefana preko Vinskega vrha do Svetega Štefana, ki jo je objavil ob 500. obletnici Svetega Štefana, je še vedno živa. V njej je prikazal lepote rojstnega kraja, med katerimi je najbolj znana zgodba o dogodkih na Babni Gori, o Babnem vinu in o Grofični Ani. Takratni župan Jože Čakš mu je dejal, da je knjiga povsem spremenila kraj, da se je ustanovilo veliko društev, ki so kar tekmovala med sabo, kar je njegova zasluga. To mu je bila ena od največjih pohval, ki je ni pričakoval. Leta 1994 je zasnoval pohodniško pot Turistična osmica, ki jo je sam mnogokrat prehodil. Pomagal je pri sestavi biltena ob 70. letnici obstoja Prostovoljnega gasilskega društva Sveti Štefan. Velikokrat je obiskal učence Podružnične osnovne šole Sveti Štefan. “Krajevna skupnost in krajani Svetega Štefana smo ponosni na vas, gospod Daniel, zato vam podeljujemo naziv častnega občana Svetega Štefana. Na predlog KS je občina Šmarje pri Jelšah je vam, Daniel, podelila občinsko priznanje. Daniel, hvala vam za vse, kar ste naredili za nas, naš kraj in naše krajane,” se je pri odprtem grobu na pokopališču v Kamniku zahvalil Ivan Žaberl, predsednik krajevne skupnosti Sveti Štefan.

Začetne korake prepoznavnosti kraja Dobrina, KS Loka pri Žusmu in Kozjanskega je začel prav Daniel Artiček. “Spoznali smo se pred 20 leti, začeli zbirati gradivo za zloženko, ki jo je Artiček uredil za promocijo Grajskega vrelca Dobrina.” Tako se je leta 2005, prav na njegovo pobudo, preimenovalo v IZVIRI Dobrina. Vsa ta njegova dela odražajo vir njegovega dela, raziskovanja in trdne vezi z rojstnim krajem. Bil je posvod, le da smo ga Kozjanci povabili medse. Ob 10. obletnici delovanja društva IZVIRI Dobrina je prejel posebno priznanje za požrtvovalnost in pomoč. Leta 2009 je od Turistične zveze Slovenije prejel častni srebrni znak za uspešno delo pri razvoju turizma v Sloveniji. Občina Šentjur mu je leta 2011 podelila občinsko priznanje kot pisatelju za literarna dela iz zgodovine naših krajev. “Vedno mi je stal ob strani, mi svetoval pri raznih projektih. Moram priznati: če ne bi spoznala Daniela Artička, tudi Dobrina ne bi bila tako prepoznavna, kot je danes, tudi preko meja,” je med drugim povedala Danica Recko, predsednica društva IZVIRI.

Pred desetimi leti je napisal trilogijo KOZJANSKO MORJE. Skupaj je objavil 25 knjig z zelo različnimi vsebinami in kar znaten del se nanaša prav na Kozjansko. Njemu najljubša je bila knjiga Glažerjev sin, ki najbolj realno odslikava življenje tlačanov ob koncu fevdalizma. Druga je Obiralka hmelja in je socialno osnovana, kot prva. »Če bi mi kdo kdaj dal kakšno priznanje, bi mi ga morale dati prav ženske za njihov najlepši prikaz v mojih delih. Ampak, ne se bati, ženske hitro pozabijo pohvalo, bolj si pa zapomnijo, če si popil kozarec preveč. Pa so kljub vsemu čudovite,« je citat Daniela Artička iz intervjuja za Kozjanski cajtng. Ohranili ga bomo v lepem spominu. (Milenka Blažević)

Sorodne novice

Osmica na Svetem Štefanu

Jure Godler

Turistična osmica Sveti Štefan

Jure Godler

Moja dežela – lepa in gostoljubna

Jure Godler

Slivniško jezero v besedi in sliki

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več