12.4 C
Šentjur pri Celju
20/09/2020
sentjur.net

Turistična osmica Sveti Štefan

Sveti Štefan, 30. 04. 2018 – Na Svetem Štefanu je potekal jubilejni 25. pohod po turistični osmici Svetega Štefana. Pokojni Daniel Artiček, rojak iz Grobelc pri Svetem Štefanu, je bil idejni oče, saj je sam narisal, markiral in mnogokrat prehodil to pot. Prvi pohod je bil organiziran leta 1994 ob 500. obletnici omembe kraja Sveti Štefan. Pohod organizatorji vedno pripravijo zadnji dan v aprilu in doslej ga še niso prestavili ali odpovedali. Pohod je sestavljen iz dveh delov, tako da vsako leto prehodijo en del poti. Start pohodnikov je vedno pred gasilsko-kulturnim domom na Svetem Štefanu. Pred odhodom so člani Vinogradniškega društva »Štefan« Sveti Štefan pohodnike pogostili z dobro domačo kapljico.

Na samem začetku pohoda je Ivan Žaberl, predsednik krajevne skupnosti (KS) Sveti Štefan, pohodnike lepo pozdravil in jim orisal samo pot pohoda. Zaželel jim je, da uživajo v prelepem razgledu z gričev, ki obkrožajo Sveti Štefan, predvsem pa varen korak. V spremstvu petih konjenikov Konjeniškega društva (KD) je pohodnike vodila pot od Svetega Štefana v Babno Brdo, nato naprej do Cerkve sv. Ane na Babni Gori, kjer so imeli organizirano postojanko in toplo malico, ki so jo pripravili in delili člani in članice Prostovoljnega društva (PGD) Sveti Štefan ob pomoči prijateljev iz PGD Študa. Gasilci so organizirali tudi prevoz za pohodnike, ki poti niso mogli nadaljevati. Pot jih je vodila naprej skozi Bukovje do Čoklca, nato do Grobelc in na veliki vrh, od tam na Predole in nazaj na Sveti Štefan. Med pohodom so imeli več kratkih postankov, saj je na tem območju veliko vinogradnikov in gospodarji zelo radi povabijo pohodnike v svojo klet na kozarec dobrega vina.

Letošnjega pohoda se je udeležilo okoli 250 pohodnikov iz raznih krajev Slovenije. Sam pohod je trajal štiri ure. Organizatorji letošnjega pohoda so bili Krajevna skupnost, Športno društvo in PGD Sveti Štefan.  »Pohod je zelo lepo uspel, saj nam je tudi vreme bilo zelo naklonjeno. Udeležba je bila zelo lepa. Rad bi se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri izvedbi pohoda, in tudi vsem, ki so odprli svoje »gorce« in pohodnike pogostili. Prav tako bi se rad zahvalil pohodnikom v želji, da se naslednje leto zopet vidimo,« je povedal Ivan Žaberl. (Piše: Milenka Blažević, foto: Sebastjan Čuden)

Sorodne novice

Osmica na Svetem Štefanu

Jure Godler

In memoriam – Poslovil se je Daniel Artiček, neutrudljivi pisatelj s Kozjanskega

Jure Godler

Turistična osmica Sveti Štefan

Jure Godler

Po poti tradicionalne turistične osmice

Jure Godler

Slivniško jezero v besedi in sliki

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več