21.6 C
Šentjur pri Celju
02/07/2022
sentjur.net

Intervju: »Do uspeha pripelje tudi poznavanje tehnologije in biologije čebel«

Ivan Močnik iz Primoža pri Šentjurju spada med večje čebelarje v šentjurski občini, ljubezen med njim in marljivimi čebelicami pa se je spletla že v ranem otroštvu. Čebelariti je začel s tremi panji, danes se lahko pohvali s kar sedemdesetimi. Večletne izkušnje, nenehno izobraževanje, priseganje na pristnost in kvaliteto čebeljih izdelkov so ga v zadnjih letih pripeljale do najvišjih priznanj na sejmu AGRA v Gornji Radgoni.

Iz treh na sedemdeset panjev

Njegova zgodba o povezanosti s čebelami se je začela že v otroštvu, ko je pri svojem delu rad opazoval strica Ivana Čretnika iz Slivnice, ki je bil eden izmed ustanovnih članov tamkajšnjega Čebelarskega društva (ČD). Tudi Ivan Močnik je njihov član že deset let, nekoliko manj pa tudi na Blagovni. Ko si je v Primožu kupil pol kmetije, je na sprehodu po svojem sadovnjaku opazil, da na cvetočem drevju ni čebel. Neka nevidna povezanost z naravo in čebelami ter lepi, tudi »popikanimi« spomini iz otroštva, so ga nagovarjali k čebelarjenju. Začel je s tremi panji, danes pa jih ima že sedemdeset. Z dušo in srcem se je spustil na to pot in še danes mu zvenijo besede njegovega strica Ivana Čretnika, ki mu je polagal na srce, da priden čebelar lahko iz dveh panjev pride do dvajset in več. Seveda se je bilo za zagon panoge potrebno tudi izobraževanje in tečaj za čebelarja. Njegove čebele domujejo v sedmih čebelnjakih, na različnih lokacijah. Dva ima doma, dva na Slivnici, dva sta premična, šesti pa bo spomladi zaživel nad Strunjanom. Iz slednjega z nestrpnostjo pričakuje med slovenske Istre.

Visoka priznanja odraz večletnih izkušenj

Večletne izkušnje, priseganje na pristnost in nenehno dopolnjevanje znanja so obrodili dobre in kakovostne sadove. V zadnjih letih je na Mednarodnem kmetijsko živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni prejel najvišja priznanja za svoj med. Sicer lahko potrošniki pri njem dobijo akacijev, kostanjev, cvetlični in gozdni, prav za slednjega je letos od stroge mednarodne ocenjevalne komisije prejel srebrno priznanje. V vitrini pa ima poleg bronastega, tudi zlato priznanje. Na njegovi domačiji je moč dobiti tudi propolis ter Apimiks, ki je mešanica medu, cvetnega prahu, matičnega mlečka in propolisa. Ta izdelek zelo dobro povečuje odpornost. Ivan z veseljem ugotavlja, da potrošniki vedno bolj cenijo in prisegajo na med domačega čebelarja. Tudi sam ima dobre tovrstne izkušnje.

Čebele potrebujejo zdravo naravo

Močnik poleg večletne izkušenosti, ki obsega široko področje, prisega tudi na znanje, vse od zdravljenje in zatiranje pri nas dokaj aktualne pršice varoje. Sam se proti njej bori z ekoloških zatiranjem. Tudi vremenski pogoji, njeni ekstremi ter »zazimitev« čebel predstavlja velik problem, zato se je ob novih tovrstnih pojavih potrebno posebej poglabljati še v njihovo biologijo in tehnologijo, česar se dobro zaveda. Eden od problemov so tudi onesnažena narava zaradi pesticidov, pri čemer največjo krivdo Ivan vali na male sadjarje, kateri škropijo svoje drevje sredi dneva, namesto, da bi to počeli zvečer, ko niso čebela več na paši. Sicer pa je svoje znanje vedno pripravljen deliti z drugimi, kajti deljenje izkušenj so zanj pomemben doprinos k dobremu rezultatu. Ljubezen do marljivih čebelic že prenaša tudi na svojo vnukinjo, ki ga zelo rada spremlja pri delu. Tudi dnevi odprtih vrat čebelarjev vedno bolj vabijo potrošnike in vse tiste, ki jih zanima ves postopek pridelave medu in izdelkov. Močnik jih bo za organizirane skupine odprl naslednje leto., za svoje stranke pa jim je že sedaj na voljo, seveda po predhodnem dogovoru na št. 041 622 445 Sicer pa ga dobro povpraševanje in visoka priznanja motivirajo in vse bolj vzbujajo željo po Apiturizmu. S tem bo s svojo močno voljo, čutnostjo in ljubezni do čebel približal kraj kot privlačno in zdravo destinacijo širom domovini. (Majda Rezec)

Sorodne novice

Ivan Mlaker odprl vrata v svet svojega čebelarjenja

Majda Rezec

Naj medi

Tjaša Ferlež

Nagrajeni šentjurski pridelovalci medu

Jure Godler

»Nastajale so čebelice«

Tjaša Ferlež

Šentjurski čebelarji praznovali visok jubilej

Jure Godler

Kako sem postal čebelar?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več