1.9 C
Šentjur pri Celju
30/11/2021
sentjur.net

Ipavci praznovali 70. obletnico delovanja

Šentjur, 13. 3. 2016 – “Pevski zbor OF sv. Jurij pri Celju prosi gori imenovani naslov za podelitev dovoljenja koncerta, katerega priredi imenovani pevski zbor v soboto, dne 8. 12. 1945, ob 7. zvečer, in pa v nedeljo, 9. 12. 1945, ob 15. uri popoldne. Program se sestoji iz slovenskih narodnih in partizanskih pesmi. Sodeluje tudi mali orkester. V soboto se vrši koncert za trg sv. Jurij, a v nedeljo za okolico, tako, da se bo imela tudi okolica priložnost udeležiti …,” je skrajno posrečen citat prošnje za dovoljenje za prvi koncert predhodnikov Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur in ta dan je zabeležen kot prvi njihov nastop 6 mesecev po vojni moriji. Takrat je zbor vodil nekdanji organist in človek z absolutnim posluhom Franc Raztočnik. V 70-ih letih se je pred zborom zamenjalo kar nekaj zborovodij – Ernest Rečnik, Edvard Goršič, Ciril Vrtačnik, Franci Plohl, Peter Gojkošek in Matevž Goršič. Moško prevlado zborovodij pa je zadnjih nekaj let prevzela zborovodkinja Katja Kovač.

Priznanja

Pevci so predstavili zanimiv program šestih skladb. Vodja izpostave JSKD Nastija Močnik jim je podelila Gallusova priznanja. Bronasto Gallusovo priznanje sta prejla Nejc Zalokar in Primož Gajšek, srebrno pa predsednik zbora Rado Marot. Zlata Galusova priznanja so bila podeljena Anžetu Škorniku, Janku Antleju, Miranu Seničarju, Viliju Stiplovšku, Štefanu Tislu in Viktorju Zalokarju. Častna Gallusova priznanja so prejeli Slavko Marš, Franci Šuster, Peter Krč, Viktor Zupanc, Silvo Kroflič, Zlatko Zupanc, Darinko Fendre, Stanislav Ivanuša, Drago Horvat, Jakob Tanjšek, Konrad Frece, Franc Hladnik in pevec z najstarejšim statusom Maks Malovrh, ki poje v zboru že polnih 58 let. Ipavce pa sta ob visokem jubileju pozdravila tudi župan mag. Marko Diaci in direktor JSKD Igor Teršar. Slednji je zboru podelil tudi Zlato jubilejno priznanje JSKD za dolgoletno delovanje društva.

Zaigral je tudi uspešen harmonikar Andraž Frece. Na koncertu pa sta sodelovala tudi MoPZ Dramlje, pod vodstvom Matevža Goršiča, in MoPZ Planina pod vodstvom Mateja Romiha. Na koncu se je vsem nastopajočim in tudi tistim, ki so sodelovali pri tem projektu, zahvalil tudi predsednik zbora Rado Marot, ki je ob obletnici, v imenu zbora, prejel številna priznanja predstavnikov zborov iz bližnje in daljne okolice. Po uradnemu delu, ki so ga Združeni zbori zaključili z Ipavčevo Domovini, je sledila pogostitev v avli Ipavčevega kulturnega doma Šentjur, kamor so se iz prepolne dvorane premaknili poslušalci koncerta. Tam pa so si lahko ogledali tudi pregledno razstavo fotografij društva in priznanj prejetih v sedmih desetletjih delovanja društva in zbora. (Jure Godler)

Sorodne novice

Planinsko društvo Šentjur praznovalo 70. obletnico

Jure Godler

Ipavci v džezovski priredbi

Jure Godler

Ipavci se vračajo v Šentjur, se vračajo domov

Jure Godler

Kratko, a sladko druženje članic društva kmetic

Tjaša Ferlež

V Šentjurju odmevalo vseslovensko petje

Jure Godler

Ipavci prepevali v župnijski cerkvi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več