-2.7 C
Šentjur pri Celju
19/01/2022
sentjur.net

Javnosti predstavili projekta mestnega parka in pokopališča

Šentjur, 30. 9. 2021 – Župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci, je preko videokonference predstavil dva pomembna projekta, ki se bosta odvila v prihodnosti. Gre za projekt mestnega parka in prenovo pokopališča v Šentjurju. Namen predstavitve projektov je predvsem pridobiti dodatne pobude in predloge, ki bi projekta še izboljšale. Sledili so ciljem – ohraniti zelene površine ter prebivalcem Šentjurja zagotoviti aktivno in kvalitetno preživljanje prostega čas. S predstavitvijo so na občini počakali nekaj časa zaradi epidemiloških ukrepov, pa tudi zaradi gradnje krožišča, ki se posredno navezuje na predstavljeni projekt mestnega parka.

30.000 kvadratnih metrov površine

Mestni park Livada se bo s promenado – širšo sprehajalno potjo – povezal s podhodom krožišča pri OŠ Franja Malgaja Šentjur. Projekt je predstavil odgovorni projektant Jože Grobelnik. Zaradi primernega dostopa se bo prestavilo na levi breg Pešnice tudi staro malonogometno igrišče. To igrišče bo imelo tudi amfiteatrska sedišča in ga bo možno uporabiti tudi za morebitne kulturne prireditve. Poleg športnih površin – kolopark za kolesarske navdušence, fitnes na prostem itd. – bodo za najmlajše namenjena tudi igrala. Zanimiva je tudi rešitev kavarne, ki še nima najemnika, kot je bilo postavljeno vprašanje na predstavitvi. Restavracija bo vkopana v hrib – vidna bo le sprednja zasteklena stran.

Možno bo tudi uporabljati prostor za piknike, ohranilo se bo priljubljeno sankališče in drevo s križem. Prav tako bodo popotniki lahko tam parkirali tudi avtodome. V projektu se bodo trudili ohraniti čim več zelenih površin in zasajenih dreves. So pa občani zastavili županu in projektantu kar nekaj vprašanj. Med drugim, v kateri fazi bo prestavljeno malonogometno igrišče, glede motenja nočnega miru za stanovalce Pešnice, če so potrebne dodatne parkirne površine, ki jih projekt predvideva. Prebrati pa je bilo možno tudi kakšen uporaben predlog – kot je prostor za jogo ter pohvalo tipa, “da park izgleda izjemno.”

Projekt pokopališča v Šentjurju je predstavila projektantka Tamara Nunčič. Projekt zajema rekonstrukcijo obstoječe ceste, parkirišča in dela pokopališča. Obstoječe parkirišče se bo razširilo in zgradilo se bo novo parkirišče za mrliško vežico. S tem se bo zagotovilo 121 parkirnih mest. Izgradil se bo nov servisni plato za komunalne odpadke. Cesta se bo rekonstruirala v skupni dolžini 400 metrov. V sklopu projekta se bo uredilo tudi obstoječe pokopališče s sprehajano potjo z drevoredom. Kot novost se bo izgradila tudi žalna stena, ki jo sestavlajo betonski segmenti 111 žalnih niš, oblečenih v rjavkast granit. Žalna stena stoji na ploščadi granitnih plošč, kjer se lahko odvijajo verski obredi. Predviden pa je tudi prostor za raztros pepela. Celotno predstavitev si lahko ogledate TUKAJ. (Jure Godler)

Sorodne novice

Vabilo na spletno javno predstavitev projektov mestnega parka in pokopališča

Jure Godler

Mestni park Šentjur bo zbirališče za vse občane

Jure Godler

JKP Šentjur: Boste tudi letos prižgali svečo manj?

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več