9.4 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Luč sveta je ugledala pesniška zbirka Ivanke Uduč

Šentjur, 4. 12. 2022 – V nedeljo, dan po tem, ko Slovenci praznujemo tudi rojstni dan Franceta Prešerna, je v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur potekala predstavitev drugega dela pesniške zbirke Ivanke Uduč z naslovom Od decembra do decembra in še naprej: pričevanje dogajanja v letu 2022. Knjiga je nadaljevanje pesniške zbirke, ki govori o obdobju korone in je luč sveta ugledala decembra lani. Na idejo, da bi pesnica zapisala tudi nekaj svojih pesmi na temo korone, jo je vzpodbudil ravno šentjurski župan mag. Marko Diaci.

Prva pesem, ki je bistvo vseh nadaljnjih stvaritev, je nastala še tisti dan, nosi pa naslov Raj na Zemlji 2020. »Inspiracijo, da napišem pesmi, sem dobila, ko sem hodila mimo praznih panojev kulturnih dogodkov, pojavljalo se je vprašanje, kako prehajati med občinami v času zaprtja, kako oditi v službo, zaprte šole … Vse to me je spodbudilo, da pišem,« je povedala Udučeva. V svoji poeziji se je pesnica dotaknila osamljenosti, štetja redkega prometa v času zaprtja, pa tudi krčevitega boja za preživetje človeštva. Njene pesmi so pretežno osebno izpovedne, slikajo pa veliko upanje, da bo enkrat konec te koronske grozeče nevarnosti. Ker je pesnica svoja dela tudi označila z datumom nastanka, lahko pesniško zbirko štejemo tudi kot kroniko v rimah današnjega časa.

V času epidemije

V začetku meseca pa je Ivanka Uduč svojo pesniško zbirko tudi javno predstavila pred občinstvom. Spregovorila je o svojih prigodah in občutkih, ki smo jih ob času epidemije korone doživljali vsi. Dejanja so se prepletala v vrstice in vrstice v verze, iz verzov pa so nastajale pesmi, posvečene času korone. Poleg besed in vtisov pa so v Ipavčevem kulturnem centru spregovorile tudi nekatere pesmi, ki so zapisane v zbirki. Le-te sta prebirali njena vnukinja Ivana in hčerka Marija. Večer so glasbeno popestrili Moški pevski zbor Planina pri Sevnici pod vodstvom Mateja Romiha ter sopranistka Martina Zapušek in citrarka Jasmina Levičar.

Knjigo je izdala Knjižnica Šentjur v sodelovanju z Literarnim društvom Šentjur. Izdajo je finančno podprla Občina Šentjur. (Tjaša Ferlež, foto Knjižnica Šentjur)

Sorodne novice

Po 80 letih še živ spomin na pohod 14. divizije

ViP

Ivanka Uduč: Domoljubje mi je bilo položeno v zibelko

Tjaša Ferlež

Ko si likovna umetnost, vezenje in poezija podajo roke

Jure Godler

Pesmi o času koronavirusa predala podžupanji

Jure Godler

Ivanka Uduč: Zgodba o božiču, 2. del

Jure Godler

Ivanka Uduč: Zgodba o božiču (1. del)

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več