14.8 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Jurij Gorjanc, zdravnik in gorski reševalec

Ponikva, 22. 2. 2020 – V zimskem času so v župniji Ponikva že organizirali tri večere z naslovom Poklicanost – tukaj sem, na katerih so različni posamezniki predstavili svoje življenjske zgodbe. Zgodbe, skozi katere so postajali močnejši in trdnejši, tako v odločitvah kot v veri. V petek so na Slom povabili dr. Jurija Gorjanca, ki je predstavil svoje življenje, ki z njegovim poklicem potuje z roko ob roki.

Jurij Gorjanc izhaja iz družine zelo dobrih staršev in treh bratov, ki imajo danes že svoje družine. Njegov odnos se danes najprej hrani iz zakramentov. S prijatelji se lahko pogovarja odkrito in neobremenjeno. In prav to Gorjanc šteje kot velik dar. Ni pa to zraslo čisto na njegovem zelniku. Sedem mesecev je v svoji mladosti živel v skupnosti Marka Rupnika v Rimu, kjer sestre in jezuiti živijo “nepomešano” življenje, a v zelo pristnem prijateljstvu. Morda celo bolj pristnem kot v zakonu. Kot pravi sam, ne bo nikoli dovolj hvaležen za to izkušnjo, ki jo je doživel v Rimu.

Države tretjega sveta

Najprej je delal kot kirurg v domači – slovenjgraški bolnišnici, kjer pravi, da je pridobil ogromno izkušenj in znanja ter pri tem včasih svojemu očetu povzročil kakšen trenutek slabe volje zaradi svojega dela, saj je bil zdravnik tudi njegov oče. Trenutno je Jurij Gorjanc zaposlen v bolnišnici usmiljenih bratov v Šentvidu ob Glini na avstrijskem Koroškem. Prisluhnili smo lahko ne le prigodam ob njegovem poklicnem zdravniškem delu, ampak tudi o alpinizmu in gorah, s katerimi je tesno povezan že od otroštva.

Ni le splošni kirurg v bolnišnici, ampak tudi gorski reševalec letalec, ki med akcijo, kot pravi, ne misli na nič drugega kot na bolnika, je tudi zdravnik v visokogorskih odpravah, zdravnik raziskovalec in zdravnik v humanitarnih odpravah. Kot član mednarodne organizacije Hernia International iz Velike Britanije vsako leto na lastne stroške teden dni operira v eni od držav »tretjega sveta«. Doslej je pomagal bolnikom v Mongoliji, na Madagaskarju, v Gani in Indiji. Kot pravi sam, so to lepe, a naporne odprave. »Biti zdravnik v afriških državah je nekaj drugega, kot pa ta poklic poznamo mi. Pri nas ima vsak svoje področje, za katerega je specializiran, pri njih pa mora zdravnik celostno poskrbeti za bolnika,« pove Gorjanc. Ponosen in skoraj ganjen je, da je med slovenskimi zdravniki toliko pripravljenosti, da žrtvujejo svoj čas in tudi denar, ko gredo pomagat pomoči potrebnim.

Za glasbeno popestritev je poskrbel Miha Hliš, ki je k vsaki glasbeni točki spodbudil tudi obiskovalce, ki so mu z veseljem priskočili na pomoč pri petju pesmi. Domači župnik, Alojz Kačičnik, se je zahvalil zakonski skupini za njihov trud, čas in voljo pri pripravi in izpeljavi letošnje že 4. sezone Slomškovih večerov na Ponikvi, ki so postali že kar tradicionalni. Bil je čudovit večer, od katerega je lahko vsak izmed poslušalcev odnesel tisto, kar se ga je še posebej dotaknilo in ga spodbudilo k razmišljanju. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Srebrnih 25 let duhovništva Alojza Kačičnika

Tjaša Ferlež

Prvo obhajilo na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Slomškovi večeri: “Ta otrok bo živel!”

Tjaša Ferlež

Imava šest otrok in štiri angele varuhe

Tjaša Ferlež

“Bog z mano v službi in z mulcem pri nogometu”

Jure Godler

Kateri zdravniki v Šentjurju še sprejemajo paciente?

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več