17.2 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

Kajuhovih sto so se spomnili tudi v Šentjurju

Šentjur, 28. junij 2022 – Literarno društvo Šentjur in Območna izpostava JSKD Šentjur sta v torek organizirala literarni večer z naslovom Bosa pojdiva, s katerim so se v Šentjurju spomnili na slovenskega pesnika, borca za svobodo in človekoljuba Karla Destovnika Kajuha. O njem danes vemo sorazmerno veliko. Bil je občutljiv na družbene krivice, ki jim je bil priča, izrazil jih je v številnih pesmih. S svojimi deli je pozival h gradnji pravičnejše družbe, enakopravnost med sloji. Že od otroštva je na lastni koži občutil trdo delovsko življenje in alkoholizem, ki so mu podlegli njegovi sorodniki.

V šaleških občinah so ob 100. obletnici njegovega rojstva razglasili Kajuhovo leto, ki ga bodo obeležili z več prireditvami. V Šentjurju so tako spomin nanj obudili z recitacijami njegovih pesmi v izvedbi članov Literarnega društva Šentjur, kot gostje pa so na prireditvi nastopili še člani prijateljskega Šaleškega literarnega društva Hotenje in predstavili nekaj prevodov Kajuhove poezije. Na literarni večer so povabili še kantavtorja Aleša Črnka, ki je program polepšal s svojo glasbeno interpretacijo Kajuhovih pesmi, nastopili so tudi plesalka Klara Cigler iz Studia N Velenje, s pisateljico in kulturno organizatorko iz Zavoda za kulturo Šoštanj mag. Milojko Bačovnik Komprej. Ta je o pesniku in o obeleževanju obletnice pesnikovega rojstva klepetala s predsednico šentjurskega literarnega društva Lučko Palir. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Literati predstavili svoj pridelek – Z besedami o srčnosti

Jure Godler

Skomarska hiša gostila šentjursko literatinjo

Jure Godler

Šarmantni Lipicanec predstavil svoje Volkove

Jure Godler

Predstavila svoj drugi roman

Jure Godler

Večer posvečen pesniku Karlu Destovniku Kajuhu

Jure Godler

Literarni večer z Mimi Podkrižnik Tukarič

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več