16.3 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

“Kapljice” v samem vrhu svetovne fotografije

Šentjur, 5. 12. 2019 – V četrtek so v Galeriji Zgornji trg Šentjur gostili šentjurskega fotografa in ravnatelja OŠ Hruševec Šentjur, Roberta Gajška. Razstavo njegovih nenavadnih fotografij, ki jo je v sodelovanju z Občino Šentjur organiziral domači JSKD, so poimenovali Pogovori s kapljicami. Robert Gajšek se namreč v zadnjem času ukvarja z makro fotografijo in slika trke kapljic. “Tako nastajajo slike s tisoč in eno podobo, ki budijo domišljijo in nas vzpodbujajo k razmišljanju o pogovoru fotografa s kapljicami pravljičnih oblik,” so zapisali v vabilu na prireditev.

Kapljice s tisoč in eno podobo so plod eksperimentiranja. Avtor fotografij Robert Gajšek je že vrsto let član Društva fotografov Svit iz Celja. Stokovno oceno razstave je podal predsednik tega društva, Marko Rebov. “Pričujoča razstava je dokaz, da je nastala iz aparata tehnično usmerjenega fotografa. Za takšno serijo fotografij je potrebno mesece trdega dela, izobraževanj, iskanja odgovorov, eksperimentiranja, preiskušanja …  Avtorjeva naloga je, da zajame trenutek, ko dve kapljici trčita in zarišeta silhute,” je povedal Rebov. Ta zvrst fotografije je prisotna še ne deset let. “Avtor je tehnično in tematsko raznovrsten, kar je potrebno zelo ceniti,” je še dodal predsednik društva fotografov.

Le peščica na svetu

“Na svetu so samo trije ali štirje svetovni avtorji, ki so lahko za vzor vsem fotografom, ki se lotijo slikati kaplice. Mislim, da je svetovna scena bogatejša še za enega,” je polaskal avtorju razstave Rebov. Kolekcija, ki je razstavljena, je ena boljših, ki obstajajo. Obiskovalci so v kapljicah lahko prepoznali najrazličnejše oblike – od princes, nogometaša do dežnikov in drugih …

Gajšek je povedal, da je tematiko vodnih kapljic ujetih v fotografijo videl že pred dvajsetimi leti. Tehnika je napredovala in tudi omogočala veliko bolj raznovrstne fotografije. Lansko leto je konec oktobra začel. Prvi preboj je bil nakup pravega makro objektiva. Obiskovalcem je opisal tudi tehnični način fotografiranja kapljic. Izpostavil je tudi, da mu je pri raziskovanju tovrstne fotografije zelo prav prišlo znanje fizike, ki je tudi njegova profesija. Njegov unikaten način fotografiranja je na nekaj straneh zabeležila tudi revija Digitalna kamera. Nekaj primerkov te revije so si lahko domov odnesli obiskovalci.

Za kulturno popestritev razstave Pogovori s kapljicami je poskrbel kvartet pihalcev Glasbene šole Šentjur pod imenom Clarifun in mentorstvom profesorja Matjaža Vodiška. Za konec se je vodja izpostave JSKD Anita Koleša, ki je program tudi moderirala, zahvalila najprej Gajškovi ženi – Majdi Kamenšek Gajšek – ter ji podarila aranžma v podobi kapljice. Robertu Gajšku je času primerno izročila velikega parklja. Razstavo fotografij si je vredno ogledati in bo v Galeriji Zgornji trg Šentjur na voljo vse do konca januarja. (Jure Godler)

Sorodne novice

OŠ Hruševec Šentjur prejela »priznanje digitalna šola«

Jure Godler

Martinovi dnevi Ponikva: Ponikva nekoč in danes

Tjaša Ferlež

Ponovno gostili pobratene občine

Urska

Na Astronomski noči merili čas

Jure Godler

Natečaj zaključen: Namesto rok delajo stroji

Jure Godler

Evropski duh med tremi pobratenimi občinami še zmeraj živ

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več