20.6 C
Šentjur pri Celju
04/08/2020
sentjur.net

KD Grobelno in Jožica Salobir prejela kulturni priznanji

Šentjur, 3. december 2016 – Slovenija časti kulturo, saj je ena izmed redkih držav na svetu, ki praznuje kulturni praznik, ki pa je povrhu, še dela prost dan. Dan smrti največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna (8. februar 1849) tudi verjetno pozna večina Slovencev, od leta 2000 pa praznujemo še en praznik kulture – Ta veseli dan kulture. Obratno kot državni praznik slavi dan smrti Prešerna, ta veseli dan kulture slavi njegovo rojstvo. Ideja pa je vzklila pred 16 leti s pobudo dneva odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov, z leti pa je prerasel ta dan v množičen dogodek in praznovanje. Temu že nekaj let sledi tudi Zveza kulturnih društev Šentjur, ki na ta dan pripravi osrednjo prireditev. Tokratno organizacijo dogodka je prevzelo Kulturno društvo Big band Šentjur.

Šentjurski Big band je v zadnjem letu doživel precejšnjo rotacijo članov. Iz njihovih vrst se je poslovilo kar nekaj priznanih imen glasbenikov, ki so zaradi pomanjkanja časa in preokupiranosti morali zmanjšati svojo angažiranost, a so prazne vrste kaj kmalu zapolnili z novimi glasbeniki. Tokrat so pripravili zelo pester program kjer so vokale prispevali Nikolina Novak, Matija Del Negro in Primož Pečar. Nastopila je žepna izvedba tria glasbenikov, ki svoje znanje izpopolnjujejo v Gradcu, nadeli pa so si ime Pocket Edition. Z njimi je igrala tudi študentka tolkal Ines Ljubej, ki se je izkazala tudi kot zelo perspektivna pevka. Program pa je povezoval stand up komik Jernej Celec. Ta je na piko vzel predvsem svoje domače Prekmurje in ob smehu sproščal občinstvo.

Obiskovalce prireditve v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur pa je nagovorila Marija Rataj, predsednica ZKD Šentjur. “Ta veseli dan kulture, kjer se veselimo vsi ljubiteljski kulturniki,” je povedala predsednica. V osrednji podelitvi priznanj je podelila še dve posebni priznanji za prizadevno in vztrajno delo na kulturnem področju. Priznanji sta prejela Kulturno društvo Grobelno za oživitev lokalne kulturne scene, ki ga je prevzel idejni vodja Gregor Počivalšek. Drugo priznanje za skoraj življenjsko delo na področju kulture v Dobju pa je prejela Jožica Salobir. Na ta dan si bo na ploščadi pred Ipavčevim kulturnim centrom Šentjur možno ogledati tudi posebno razstavo Pokrajinskega muzeja Celje na temo 170 let prihoda prvega vlaka na slovensko ozemlje, ki že od junija, ko smo obeležili to pomembno obletnico, potuje po vsej Sloveniji. Razstavo je organiziral Pokrajinski muzej Celje. (Jure Godler)

Sorodne novice

Šentjurska kulturna zveza praznovala Abrahama

Jure Godler

Kulturni praznik: Slovenija skozi oči naših priseljencev

Jure Godler

Prešernov dan z židanim Francetom in številnimi presežniki

Jure Godler

Zoran Predin gostoval na petem Kantvembru

Jure Godler

Svetinov vrt ponovno zaživel

Jure Godler

Vseslovensko petje s srci

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več