13.6 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

KD Sveti Štefan: Predsedniku podaljšali mandat

Sveti Štefan, 26.3.2016 – Člani Kulturnega društva Sveti Štefan so na rednem letnem občnem zboru izvolili novo staro vodstvo, tako bo naslednji mandat še predsedoval sedanji predsednik Robert Samec.

Pevska skupina Štefanski fantje je bila v preteklem letu zelo aktivna. Fantje so izvedli 45 pevskih vaj in na novo obnovili 8 starih ljudskih pesmi. Izvedli so tudi dve svoji pesmi Nekoč in danes in Pod nebom gre oblak, za katere je besedilo napisal Tone Gaberšek. Slovensko ljudsko pesem so s petjem ponesli po celi Slovenije. Zaključili pa s tradicionalnim božično-novoletnim koncertom.

“Letos bomo okrepili skupino Štefanski fantje z mlajšimi člani in nadaljevali z nastopi po domovih za starejše. Udeležili se bomo dogodkov v okviru krajevne skupnosti Sv. Štefan, po štajerskih in ostalih krajih Slovenije in Hrvaške ter obiskali zdomce v Nemčiji,” je povedal predsednik.

Na Pilštanju

Letošnji plan je kar bogat, saj se bodo udeležili Območnega srečanja ljudskih pevcev in godcev na Pilštanju, sodelovali pri postavitvi mlaja na star način konec aprila, in Turistične osmice Sv. Štefan zadnjega aprila, Blagoslov konj v mesecu juliju na Babni Gori, Kmečke igre Sv. Štefan 2016 v mesecu avgustu. Povečali bodo članstvo KD,v planu je ustanovitev mešanega pevskega zbora Sv. Štefan, 2–3 nove pesmi z ljudskim izročilom in organizacija in izvedba božično-novoletnega koncerta v mesecu decembru. Nabavili so moške telovnike in računalniški tiskalnik. Priključili so se na vodovodno omrežje OKP Rogaška Slatina in prepleskali prostore.

»Naš osnovni namen je ohranjati in širiti ljudsko pesem v našem kraju in izven njega. Dokler je ljudska pesem v ljudeh še živa, narod še raste, je še mlad,« je zapisal dr. Anton Trstenjak. “In še naša misel za konec: ljudska pesem je čudežna. Obogati tistega, komur je namenjena, in tistega, ki jo daje. Zato pa nikomur nič ne jemlje. Mi jo radi pojemo! Pojte jo z nami tudi vi!” so bile zaključne besede predsednika, tudi v imenu članov. Predsedniki in predstavniki društev, delujočih v krajevni skupnosti, so predsedniku čestitali za izvolitev. Za opravljeno delo in prizadevanje pri ohranitvi stare ljudske pesmi pa gre zahvala vsem članom, posebno še prejšnjemu dolgoletnemu predsedniku Ernestu Zidanskemu, so menili prisotni. (Piše: Milenka Blažević, foto: Milenka Blažević)

Sorodne novice

V kulturi zapisana beseda, pesem in ples

Milenka Blažević

Večer pod lipo z ljudskimi pevci in godci

Jure Godler

Srečanje ljudskih pevcev in godcev in ljudske pripovedke

Jure Godler

Intervju z Robertom Samcem: Človek domače ljudske pesmi

Jure Godler

Obnovili bi obe gledališki predstavi

Jure Godler

Predstavljamo: Čretnikovi – družina, ki poje že štiri rodove

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več