27.5 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

#koronaintervju št. 14: Luka Polenšek, gostinec

29. marec 2020 – Luka Polenšek je tisti človek, ki ga na Ramni le redko vidimo za točilnim pultom. Kot lastnik verjetno najbolj obleganega lokala v občini ves čas skrbi za urejenost ambienta ter da obrat gladko deluje. Sam izpostavi, da je Ramna “ena najsvetlejših točk z vsemi izkoriščenimi potenciali, ki jih ponuja jezero in bližnji kraji” ter nadaljuje, da mu je vodenje lokala najprej predstavljalo resen hobi, nato izkušnjo in zdaj poklic. Je strasten glasbenik. Še kot osnovnošolec je bil v prvi postavi Ansambla Unikat, že nekaj let pa je kitarist pri ansamblu Zupan, s katerim Avsenikovo tradicijo ponaša po vsej Sloveniji in tudi tujini. “Drugače rad hodim v hribe, se ukvarjam s športom, tako da mi velikokrat zmanjka časa za vse aktivnosti.”

Lahko z nami delite kakšen spomin ali lumparijo iz mladosti?

Teh je bilo kar veliko, predvsem s prihodom v osnovno šolo, v kateri sva se spoznala z Davorjem Pušnikom, zdajšnjim voditeljem na Štajerskem valu. Nato sva ustanovila skupino Unikat in praktično skupaj preživela vsa leta najinega otroštva in mladosti. Proti koncu osnovne šole smo z »Unikati« že snemali svojo prvo kaseto (ja, kaseto še takrat) in nemalokrat se je zgodilo, da sva manjkala v šoli, najraje v času preizkusa znanja in sva nujno morala snemati v studiu v dopoldanskem času. Seveda midva nisva bila v studiu, ampak odšla v Celje v trgovino z glasbeno opremo, na hamburger in potem počasi domov. Naslednji dan sva bila pred tablo, a čas, ki sva ga pridobila za učenje, je bil zlata vreden.

Kateri šolski predmet vam je povzročal največ in kateri najmanj preglavic?

Vedno sem bil bolj na strani naravoslovnih predmetov kot na družboslovnih. V gimnaziji se je stvar malo pomešala, tako da bi rekel, da mi je najmanj preglavic povzročala matematika, tudi z geografijo nisem imel težav. Največ pa sociologija, psihologija, ker si vedno moral vedeti tisto, kar je v učbenikih pisalo z najmanjšimi črkami.

Katera jed je vaša največja mojstrovina? Nam lahko zaupate recept?

Uff, zdaj ste me dobili. V zadnjem času smo nekajkrat pekli steak na žaru. Kljub temu, da je dober, še vedno ni odličen in tako kot pri vsaki stvari, je tudi tukaj veliko dejavnikov, ki se jih priučiš pri večkratnih poskusih. Menim, da je pri pripravljanju jedi zelo pomembno, da ima človek čas za pripravo, predvsem pa dobre sestavine, po možnosti domače ali vsaj iz lokalnega okolja. Vendarle pa se moramo zavedati, da samo zato, ker je lokalno, še ni nujno, da je najboljše.

Kateri dopust vam je ostal v najlepšem spominu? Kaj ste tam doživeli?

Ni ravno dopust, ampak z ansamblom Zupan pogosto igramo v Avstriji natančneje na Tirolskem. Kadar se odpravimo za več dni, imamo kakšen dan, da si ogledamo kraje, znamenitosti in lahko rečem, da je ta predel v Avstriji nekaj posebnega. Na samo zaradi naravnih danosti in razvitega tako zimskega kot tudi poletnega turizma. Kraje povezuje tradicija naroda, ki jo čutiš praktično vsepovsod. V arhitekturi, glasbi, oblačilih, predvsem pa znajo predajati identiteto naroda na mlajše generacije. In to je tisto, kar me navdušuje.

Katero stvar ste nazadnje sami popravili?

V gostinstvu je vedno kaj za popraviti. Nazadnje sem zamenjal kljuki na stranišču, ki ju je vročekrvnež polomil, in čeprav sem mislil, da bom lahko uredil hitro, se je potem izkazalo, da sem moral kupiti še ključavnici in sem lahko dokončal šele v naslednjem dnevu.

Koga bi izbrali, če bi lahko na klepet povabili katero koli znano oz. slavno osebo?

Po vtisu nazadnje gledanega filma, bi bil to Ray Kroc, ustanovitelj restavracij McDonald’s, ki pa to ni bil. Ker sem na splošno zelo realen in vemo, da to ni mogoče, pa bi vseeno povabil kakšnega njegovega trenutnega naslednika iz podjetja.

Koga pa iz naše občine?

Kot sem že rekel, da ne rad živim v sanjah, bom izbral osebo, s katero se bova zagotovo še pogovarjala, saj se velikokrat srečava kje v Šentjurju, kadar hitiva vsak po svojih opravkih. Če le lahko, greva na kavo in to je gospod Mihael Bučar, ki je tudi častni občan. Pogovarjava se o različnih zadevah, od glasbe, ker tudi sam igra klavirsko harmoniko in ima veliko zbirko Avsenikove glasbe, do trenutnih in zgodovinskih rečeh v mestu Šentjur. Skozi pogovor hitro spoznaš plemenitega človeka in gospod Bučar je zagotovo med njimi.

Če bi lahko živeli v kateri koli pravljici, v kateri bi in kateri lik bi bili?

To vprašanje pa res ni zame, ampak če že moram, potem bi se vrnil v čas gradov, kraljic, kraljev, kočij in konjev.

Katero delo, ki ga odlagate že nekaj časa, bo sedaj prišlo na vrsto?

Kar nekaj stvari se jih bo zaradi prepovedi opravljanja gostinskih dejavnosti uredilo v lokalu, ki jih je sicer skoraj nemogoče ob vsakodnevnem obratovanju. Predvsem gre za čiščenje in pripravo na poletno sezono.

Kateri film ali oddajo si boste zavrteli v teh dneh?

Na splošno ne gledam veliko filmov in če je kak dober film, ga najraje gledam v kinu. Kot sem rekel, nisem ljubitelj fantazij, tako da še nisem gledal nobenega filma Harry Potter ter Gospodar prstanov in mogoče bo prav zdaj čas glede na popularnost teh filmov, ki jih po mnenju mnogih moraš imeti na seznamu ˝must see˝ filmov.

Lahko z nami delite vaš najljubši vic?

Se peljeta gluh in slep skupaj s čolnom po Slivniškem jezeru. Ravno, ko sta bila sredi jezera, je gluhemu, ki je veslal, padlo veslo v vodo in ga ni mogel več ujeti. Malo se popraska po glavi in reče: ˝Na, zdaj smo pa tam!˝ Slep, ki seveda ni mogel videti, kaj se je zgodilo, pa je mislil, da sta prispela na cilj in je veselo izstopil iz čolna.

Se v teh dneh še najde kak obiskovalec, ki v želji po kavi trka na vrata Ramne?

Seveda, v času lepega vremena je tudi več obiskovalcev in ribičev ob Slivniškem jezeru, kar je razumljivo in ob pravilnem ravnanju za preprečevanje okužbe se mi ne zdi nič spornega, saj je ob jezeru dovolj prostora, da je lahko vsak zase. Obiskovalci vedo, da je Ramna v tem času zaprta, največkrat pa potrkajo, da bi me pozdravili. Seveda pozdrav vrnem in tistega, ki ga poznam, tudi pokličem po telefonu, ker druženje trenutno pač ni priporočljivo. Seveda pa si želim, da bi se čimprej spet lahko vsi skupaj družili in sončili ob Slivniškem jezeru.

Hvala!

Sorodne novice

Ne samo 40 dni, brez alkohola že več kot 40 let!

Jure Godler

ZD Šentjur napako pri cepljenju že razrešil

ViP

Župan mag. Marko Diaci: »Iz Šentjurja smo nekaj naredili«

Jure Godler

Tudi v Šentjurju in Dobju so se začeli Dnevi cepljenja

ViP

Dobje med najmanj precepljenimi občinami

ViP

Čarovnice vnovič obletavale Slivniško jezero

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več