0.7 C
Šentjur
15/12/2019
sentjur.net

Kosec koso brusil zopet v Paridolu

Paridol, 14. 8. 2018 – V Martinovi gorci nad Paridolom so letos organizirali že četrto košnjo, kjer so se kosci družno podali na težje dostopen hrib in s koso pokosili travo. Kljub temu, da je tekel pot, so košnjo zaključili dobre volje, s slovensko ljudsko pesmijo, ki je zazvenela še dolgo v noč.

Kljub temu, da košnjo v večini opravljajo sodobnejše kosilnice, se ponekod, kot nekoč, zberejo kosci in kakšen težko dostopen teren očistijo s koso. Ob vsem tem pa koristno delo združijo z obujanjem tradicije, h kateri sodi tudi raztros brazd, brušenje kose in čas za osvežitev suhih grl ter s kakšno vmesno šalo.  Tako je bilo tudi v Martinovi gorci, kjer je bil nekoč vinograd, sedaj pa, kot pove Matej Romih, je treba travnik pokositi vsaj enkrat letno. Letos jim je to že uspelo po zaslugi koscev:  Antona Bobka, Tonija Senicata, Riharda Stopinška – RikaAlojza Šeška, Vanija Pušnika, Janeza Kladnika, Slavka Jazbinška, Slavka Zalokarja, Darjana Zalokarja, Zvoneta Novaka in Tinka Kosaberja.

Tudi letos se je košnje udeležil župan občine Dobje Franc Leskovšek. Damjan Jazbec in Florijan Romih pa sta poskrbela, da sta »razstove« raztrosila. Da kosci niso bili lačni in žejni, so poskrbeli: Janez Romih, Mirko Tovornik, Lovro Jazbec, Ožbej Romih, Marija Romih, Janca Tovornik, Slavko Hostnik, Jožica Hostnik in Angela Jevšnik. Da tradicija košnje s koso ne bo šla v pozabo, je dokazal najmlajši, sedemletni kosec David Zalokar, ki je ob zaključku košnje zaigral tudi na harmoniko. Košnjo so zaključili s slovensko ljudsko pesmijo, ki je še kar nekajkrat zazvenela v noč. (Majda Rezec, foto: Rihard Stopinšek)

 

 

Sorodne novice

V osrčje Paridola po novi cesti

ViP

Na Planini vse – od zrnja do pršjače

Jure Godler

V Paridolu še kosijo s koso in združujejo koristno s tradicijo

Jure Godler

”Avtocesta” skozi Presečno še ena vez med sosednjima občinama

ViP

Na Angelski nedelji predstavili stare obrti

Jure Godler

Pokal koscev in regijske kmečke igre na Slomu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več