21.7 C
Šentjur pri Celju
28/07/2021
sentjur.net

Kresna noč ob Slivniškem jezeru

Gorica pri Slivnici, 23. 6. 2018 – Marsikje po Sloveniji so na kresno noč pripravili kresnovanje, ki je imelo po poganski mitologiji poseben pomen. S kresovi so hoteli ljudje počastiti sonce in mu z ognjem pomagati, da ne bi omagalo. Poleg kresovanja se kresne noči držijo še druge šege, kot je ta, da če imaš v žepu seme praproti, se lahko pogovarjaš z živalmi. Na Ramni kresno noč obležujejo na drugačen način. Že vrsto let so člani Turističnega društva  Gorica pri Slivnici in člani Planinskega društva Slivnica pri Celju pripravljali svečke želja v jajčnih lupinah. Te svečke mladi člani planinskega društva prodajajo obiskovalcem, z zbranim denarjem pa si znižajo prispevek za planinski tabor.

“Svečke želja izdelajo otroci sami na planinskem krožku osnovne šole. V jajčne lupine se natoči vosek in pripravi gorilna vrvica,” nam je povedal mentor planincev Janez Palčnik ml. Idejo o izdelavi svečk želja pa je že pred desetletji v Slivnico prinesel Vinko Tomše. Tako so številne lučke in z njimi številne lepe želje obiskovalcev Slivniškega jezera zaplavale po njegovi gladini. Za animacijo najmlajših sta poskrbeli Nuša Verdev in Anja Andrenšek. Da so se lahko številni obiskovalci naplesali, so poskrbeli glasbeniki ansambla Zupan. Zabavo pod šotorom, ki se je znova izkazal za nujnega, so organizirali v Baru Ramna, kjer se vsako leto za slivniško kresno noč zelo potrudijo. (Jure Godler)

Sorodne novice

Na Ramni rajale številne maske

ViP

Ramna Jazz ponovno glasbeni presežek poletja

Jure Godler

Kresna noč na predvečer državnega praznika

ViP

Nastija Močnik: Nisem si več gnala k srcu, da na dogodek ni bilo sto novih poslušalcev

ViP

Darilo za kulturni praznik – čudovita avla in ploščad

ViP

Praznik KS Gorica pri Slivnici

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več