17.8 C
Šentjur pri Celju
04/10/2023
sentjur.net

Lastnosti klimatske naprave, ki jih morate poznati ob nakupu

S sodobnimi klimatskimi napravami se danes hladimo in ogrevamo. Ker je na trgu na voljo ogromno različnih modelov in blagovnih znamk, je nakup za marsikoga zahtevna naloga. Na katere lastnosti morate biti pozorni pri nakupu klimatske naprave, vam bomo razkrili v nadaljevanju.

Tip

Dandanes so na voljo različni tipi klimatskih naprav. Najpogostejše so split klimatske naprave, ki imajo zunanjo in notranjo enoto. Pri tem obstajajo tudi multi split sistemi, pri katerih na eno zunanjo enoto povežete več notranjih enot, kar omogoča hlajenje več prostorov hkrati.

Če vam situacija na mestu vgradnje ne dopušča večjih posegov v prostor, je na voljo tudi klima brez zunanje enote in prenosna klima. Takšne naprave so najbolj fleksibilne, saj jih lahko prestavljate, kamor želite, so pa žal manj močne in učinkovite.

Moč

Prava izbira klimatske naprave je v največji meri pogojena z velikostjo prostora, ki ga boste z njo hladili ali ogrevali. Na splošno velja, da je za 1m3 prostornine prostora potrebna klima z vsaj 25 W moči.

Seveda je končni izračun odvisen tudi od lege prostora, kakovosti izolacije, debeline sten, višine stropov in steklene površine ter kakovosti zasteklitve. Kot smo že zapisali, sta prenosna klima in klima brez zunanje enote že v osnovi manj zmogljivi, kar morate še posebej upoštevati pri izbiri prave klimatske naprave.

Klimatske naprave Petrol

Varčnost

Večina ljudi se za nakup klimatske naprave odloči zato, da z njo hladi svoje bivalne prostore. Ker pa je tehnologija delovanja v zadnjih letih močno napredovala, je vedno več stanovanj, ki se s klimatskimi napravami tudi ogrevajo. In kar naenkrat so to postale naprave, ki delujejo večino mesecev v letu.

Zato je pri izbiri nujno potrebno preveriti tudi energetski izkoristek klimatskih naprav. Tega pri hlajenju označujemo s koeficientom SEER, pri ogrevanju pa s koeficientom SCOP. Večja kot sta koeficienta, za bolj varčno klimatsko napravo gre.

Funkcionalnost

Klimatske naprave pa tudi že dolgo časa niso več zgolj naprave za hlajenje in ogrevanje zraka, ampak lahko bistveno prispevajo k boljši kvaliteti zraka v prostoru. Z njimi lahko uravnavamo vlažnost in kakovost zraka, toda le, če nam njihove dodatne funkcije omogočajo tudi to.

Ne glede na to, ali se odločate za nakup split klimatske naprave ali pa sta za vas na prvem mestu klima brez zunanje enote in prenosna klima, preverite, ali je opremljena z različnimi proti-alergijskimi filtri. Ti poskrbijo, da klimatska naprava iz zraka v prostoru učinkovito odstranjuje prašne delce in druge alergene.

S klimatskimi napravami boste toliko bolj zadovoljni, če bodo te opremljene z raznimi senzorji, ki zaznavajo, kdaj ste v prostoru, usmerjajo tok zraka, zaznavajo moč sončne svetlobe in na podlagi tega samodejno uravnavajo svoje delovanje.

Dejstvo je, da so klimatske naprave postale že prave večfunkcionalne naprave, ki nam danes omogočajo že marsikaj. Seveda pa je od vas odvisno, katere funkcije boste potrebovali, zato je potrebno preveriti, ali vam to izbrana klima ponuja.

Klimatske naprave na delovnem mestu

Enostavno upravljanje

Zagotovo si v stanovanju z nakupom klime ne želite še ene zakomplicirane naprave več, ampak je pomembno, da je ta čim bolj enostavna za upravljanje. Večino klimatskih naprav vam poleg klasičnega vklapljanja in izklapljanja ter uravnavanja temperature omogoča tudi vnaprej določen urnik delovanja, ki ga lahko popolnoma prilagodite svojim lastnim potrebam in željam.

Številne tovrstne naprave so do danes postale pametne naprave, ki s primernim Wi-Fi vmesnikom omogočajo upravljanje tudi na daljavo. Na ta način jih lahko vklapljate, izklapljate in nadzorujete kar s pomočjo mobilnega telefona, kjerkoli že ste.

Glasnost delovanja

Glede na to, da klimatske naprave delujejo na višku sezone praktično neprekinjeno, je izjemno pomembna glasnost njihovega delovanja. Napravo ste kupili zato, da vas hladi in omogoča bolj kakovostno bivanje, ob ropotanju klime pa bo počitek vse prej kot miren. Podatkov o glasnosti zato nikakor ne spreglejte. Praviloma jih najdete v opisu izdelka.

Zunanji izgled

Klimatske naprave niso več le funkcionalne naprave, ampak so tudi pomemben dekorativni dodatek notranji opremljenosti bivalnih prostorov. Zato so danes na voljo moderno zasnovani modeli s prefinjenimi linijami in z najsodobnejšim izgledom. Če sta vam pomembna tako oblika kot tudi barva, si boste morali vzeti nekoliko več časa, da pobrskate po celotni ponudbi.

Nikakor pa pri tem ne pozabite preveriti tudi obstojnost materialov, saj si nikakor ne želite, da bi vam porumenela klima že po nekaj letih kvarila vaš bivalni prostor.

Klimatske naprave z montažo ali brez?

Kadar se lotevate nakupa klimatske naprave, je pomembno, da to storite pri zaupanja vrednih monterjih, ki vam ponujajo tudi klimatske naprave z montažo. S tem se izognete marsikaterim skrbem, saj je za celotno namestitev odgovoren izkušen izvajalec.

Še toliko bolj pomembno pa je, da vam bodo strokovnjaki že pred montažo klimatske naprave znali najbolje svetovati, kateri model je za vas najbolj primeren in na katero mesto jo je najbolje namestiti, če želite, da je njen učinek najboljši. Zavedajte se, da je investicija v klimatsko napravo dolgoročna naložba, zato izbirajte le preverjene blagovne znamke, ki zagotavljajo dolgo življenjsko dobo. (promocijski prispevek)

Sorodne novice

Začetek leta s Petrolovo donacijo

Tjaša Ferlež

Energijo povezujejo tudi z gasilci

Jure Godler

Zagorelo na bencinski črpalki v Šentjurju

Tjaša Ferlež

Začetek leta s Petrolovo donacijo

Jure Godler

Pod vplivom akohola zapeljal v nasprotno smerno križišče

Jure Godler

Naša energija povezuje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več