13.5 C
Šentjur pri Celju
02/03/2021
sentjur.net

Leto 2020 je bilo po čebelarski plati podpovprečno leto

Ponikva, 30. 1. 20201 – Čebelarsko društvo Ponikva (v nadaljevanju ČD Ponikva) neguje in ohranja dolgoletno tradicijo čebelarstva na območju Krajevne skupnosti Ponikva in bližnje okolice. Začetki organiziranega čebelarstva na Ponikvi segajo v leto 1921, kot samostojno uradno registrirano društvo pa deluje od leta 1992. ČD Ponikva je vključeno v Čebelarsko zvezo Slovenije. Članstvo v društvu se iz leta v leto povečuje. Trenutno je v društvo včlanjenih 43 članov, od teh so 4 učenci čebelarskega krožka na OŠ Blaža Kocena Ponikva.

Kljub vsemu so bili vseeno aktivni

Kljub temu, da je preteklo leto odpadlo veliko število dogodkov, prireditev in tekmovanj, je ČD vseeno poskušalo izkoristit možnosti, ki so bile ponujene. Njihov krožkar Jaka Petek se je maja 2020 udeležil spletnega tekmovanja na državnem prvenstvu, kjer je dosegel odličen rezultat, saj je dosegel 29 točk, od skupno možnih 30. Izvedli so tudi posebno strokovno izobraževanje z delavnico s področja gozdnih v začetku julija. Predaval jim je izvrsten poznavalec gozdnih paš, Franc Šivic, ki jim je tudi na terenu v Srževici praktično prikazal znake medenja gozdnih dreves.

V septembru so za člane društva in njihove partnerke organizirali strokovno ekskurzijo na Dolenjsko, kjer so se najprej ustavili pri čebelarki Andreji Stankovič v Novem mestu, kjer so si ogledali njeno čebelarsko, lončarsko in apiterapevtsko dejavnost, nato pa so si ogledali še poklicno čebelarstvo in medarno Kovačič v Šentjerneju. Ekskurzije se je udeležilo 23 čebelarjev in njihovih partnerjev, od teh sta bila tudi dva učenca iz čebelarskega krožka na OŠ. V mesecu novembru so izdelali svoj stenski koledar in ga opremili z fotografijami članov društva in njihovih čebelnjakov.

Skrb za učni čebelnjak

Društvo pa ima v skrbi tudi učni čebelnjak, ki stoji za osnovno šolo na Ponikvi. V njem je gospodar Dobrajc Slavko opravil dva točenja medu. Vsega skupaj je natočil 25 velikih kozarcev medu, od katerih so nekaj podarili našim donatorjem ostale pa bodo prodali.

Letos praznujejo 100-letnico delovanja

V začetku novembra 2020 je bila dokončana izdelava njihovega novega prapora. Prevzela sta ga Marjeta in Jure Centrih in ga dostavila v ČD Ponikva. Cena prapora z vso opremo je znašala 3.075,62 EUR, za katerega je zagotovila sredstva Občina Šentjur kot pokroviteljica prapora v višini 500,00 EUR, ostali donatorji pa v obliki nakupa spominskih žebljičkov, in sicer 70 zlatih in 10 srebrnih. Na koledarju 2021 je že fotografija novega prapora. Proslava 100-letnice in uraden sprejem novega prapora bodo v društvu obeležili v mesecu septembru, če bo epidemiološka slika to tudi dopuščala.

Misli naj bodo usmerjene na naše čebele

Na koncu lahko zaključimo, da je december 2017 za vedno zaznamoval Slovenijo, predvsem slovensko čebelarstvo, saj je na ta dan Generalna skupščina OZN soglasno podprla slovensko pobudo in razglasila 20. maj za svetovni dan čebel. Od takrat dalje se je namreč v Sloveniji, pa tudi drugod v EU močno okrepila zavest o pomenu čebel pri opraševanju in o njihovi ogroženosti v svetu.

Seveda pa sam ponos in lepe besede ne bodo pomagali čebelam in čebelarjem. Čebelarji si predvsem želijo, da se čim prej čebele razglasijo za ogrožene po vsem svetu in zatem sprejmejo programi, ki bodo dolgoročno zagotavljali njihov obstoj. Naše misli in dejanja pa morajo biti usmerjene predvsem na naše čebele, na njihovo zdravje in razvoj in kako uporabnikom ponuditi kakovosten in neoporečen med in ostale čebelarske pridelke.

Še vedno se žal dogaja, da se zelo malo članov društva udeležuje izobraževanj in strokovnih predavanj, tako iz tehnologije čebelarjenja, kot tudi iz področja zdravstvenega varstva čebel, kar je ob izdajah novih zdravil postalo že skoraj nujno. Sicer pa je bilo leto 2020 po čebelarski plati podpovprečno leto. Ni bilo velikih zimskih izgub, spomladanski razvoj čebel je bil razmeroma dober, žal pa nam je slabo vreme, predvsem dež in veter v maju, pobralo cvetlično pašo, pa tudi kostanjeve je bilo zelo malo.

»Sedaj vsi čebelarji s nestrpnostjo pričakujemo novo čebelarsko sezono, za katero vam želim, da bi bilo obilo paše in da bi imeli zdrave čebelje družine. Na koncu se še posebej zahvalim vsem čebelarjem in zunanjim sodelavcem, ki ste z veliko vnemo, veseljem in z nesebičnim delom pomagali, da je naše društvo lahko, vsaj v okrnjeni izvedbi, izpolnilo sprejet program dela. Seveda si želim, da bi bili tudi v bodoče tako povezani in enotni. Naj medi!«  Z zaključno frazo ‘Naj medi!’ je svojo zahvalo zaključil Slavko Špur, predsednik Čebelarskega društva Ponikva. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Čebelarji Ponikva: Usmerjeni v pripravo 100-letnice društva

Jure Godler

Tradicionalni slovenski zajtrk: Čebelice, moje prijateljice…

Jure Godler

Položili venec na Malgajev grob

Jure Godler

Naj medi

Tjaša Ferlež

Prejeli smo: Dan odprtih vrat Čebelarskega društva Ponikva

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več