15 C
Šentjur pri Celju
04/07/2020
sentjur.net

Letos ocenili nekaj manj vinskih vzorcev

Šentjur, 29. 5. 2020 – Ocenjevanje vin je tradicionalni dogodek, ki ga navadno člani Vinogradniškega društva Šentjur izvedejo v aprilu v sklopu prireditev Šentjurjevega. Žal pa je skupaj s Šentjurjevim, zaradi korona virusa odpadla tudi ta tradicionalna prireditev. Vendar šentjurski vinogradniki niso vrgli puške v koruzo. Takoj ko se je pokazala možnost in so so ukrepi za zajezitev korone počasi popustili, so se odločili, da vinske vzorce vseeno ocenijo in posledično tudi razglasijo Ipavčeva vina – vina, ki jih odkupi Občina Šentjur in jih kasneje podarjajo kot protokolarna vina.

V Vinogradniški učni kleti na ocenjevanju vin so tokrat omejili dostop vinogradnikom, saj so bili na ocenjevanju prisotni le komisija in še nekaj ljudi, ki so opravljali naloge pri ocenjevanju. Vinogradniki pa so se že ob prijavi vina lahko odločili, ali se bo njihovo vino potegovalo tudi za Ipavčeva vina, seveda pod pogojem, da doseže njihovo vino na ocenjevanju zlato priznanje. Uvodoma je komisijo in prisotne nagovoril tudi predsednik vinogradniškega društva Jurij Malovrh. Izrazil je zadovoljstvo nad kvaliteto sestavljene komisije, saj je njihova ocena vin primerljiva tudi s tisto, ki jo lahko vinogradniki dobijo drugod. Zahvalil se je tudi Šolskemu centru Šentjur, ki vsako leto pomaga pri ocenjevanju vin.

Izpostavil je tudi, da bo letos ocenjevala komisija nekaj manj vzorcev kot ponavadi, predvsem zaradi lanskega slabega leta za vinogradnike. Marsikateri vinogradnik tudi zaradi tega ni oddal svojega vzorca. Zahvalil se je tudi Tadeji Vodovnik Plevnik, ki je bila tokrat predsednica komisije, saj je bila ona tista pobudnica, ki je predlagala, naj ocenjevanje vendarle izvedejo. “Ocenjevali bomo po 20-točkovnem sistemu predvsem pa delajmo v duhu svetega pisma – tisto kar je dobro nagradimo, kar je s težavami pa je boljše, da pošljemo na popravni izpit,” je dodala še Vodovnik Plevnikova. Komisija je ocenila 50 vinskih vzorcev, o rezultatih ocenjevanja pa bomo seznanjeni v petek, ko bodo na prireditvi vinogradniki tudi razglasili Ipavčeva vina. (Jure Godler)

Sorodne novice

Izbrali so protokolarna Ipavčeva vina

Jure Godler

Trgatev kronala vodnjak in odojek

ViP

Šentjurčani imamo prvo penino

Jure Godler

Dan D za vinogradnike

Jure Godler

Trto in prešo na krožišču bodo obogatili z vodnjakom

ViP

Potrgali so grozdje na krožišču

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več