-4 C
Šentjur pri Celju
02/04/2020
sentjur.net

Mihael Bučar postal drugi častni občan

Šentjur, 24. 9. 2014 – Na rojstni dan Občine Šentjur so se tudi prvič odprla vrata prenovljenega kulturnega doma, ki se po novem imenuje Ipavčev kulturni center (IKC). Prva uradna prireditev je bila svečana akademija s slavnostno sejo občinskega sveta. S številnimi obiskovalci bi lahko napolnili tudi štirikrat večjo dvorano, kot je nova. Skoraj tričetrt dvorane je bilo rezervirano za pomembneže, nagrajence in občinske svetnike. Tokratni kulturni program pa je sestavljala smetana šentjurske ljubiteljske kulture – cvet naših priznanih glasbenikov, ki se uveljavljajo tudi po svetu. Čast prvega nastopa v novem IKC so dobili Združeni moški zbori (Ipavci, Drameljčani in Planinčani), ki so zapeli obe himni – državno Zdravljico in šentjursko Domovini.

Župan mag. Marko Diaci je v slavnostnem govoru poudaril, da bi težko v današnjih časih govorili v socialni varnosti. “Pa vendar smo ponovno pred kratkim, ko so občino prizadele poplave in plazovi, dokazali, da znamo stopiti skupaj.” Pohvalil je občane, gasilce in ostale prostovoljce, ki so v zgodnjem jutru odšli na teren in pomagali reševati. “Verjetno tudi kakšno življenje,” jih je pohvalil župan. Naštel je nekaj večjih investicij, med drugimi gradnjo vodovodov – Planina in Loka pri Žusmu, pohvalil je protipoplavne ukrepe, ki so že služili svojemu namenu v teh poplavah, čistilne naprave, energetske sanacije osnovnih šol in vrtcev … Kot krono vseh investicij pa je izpostavil nov kulturni center, “zato vas danes pozdravljam iz prenovljene dvorane, za katero upam, da bo vsak dan polna in napojena s kulturnimi vsebinami,” je dodal. Poudaril je, da so vsi uspehi v tem mandatu samo plod dobrega sodelovanja med krajevnimi skupnostmi in občani. Vse te investicije so bile izvedene za našo skupno prihodnost. Zaključil je s stavkom: “Iz novega odra IKC z zanosom kličem, vse najboljše Občina Šentjur, upam, da ti je letošnje darilo všeč.”  Zbrane je nagovoril tudi predsednik skupščine s šentjursko pobratene srbske občine Požega Dragi Erić, ki je čestital vsem občankam in občanom ob prazniku za novo pridobitev ter pozdravil dobro sodelovanje med občinama.

Nagrajenci

Na slavnostni seji bila podeljena letošnja občinska priznanja, podelitev je napovedal predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Boštjan Pisanec. Letos so bila podeljena naslednja priznanja: pisna priznanja s knjižno nagrado uspešnim učencem na predlog šentjurskih osnovnih šol in Glasbene šole skladateljev Ipavcev, ki so jih prejeli Jaka MESAREC na predlog OŠ Slivnica pri Celju, Žan KRAMARŠEK na predlog OŠ Dramlje, Laura KOVAČ na predlog OŠ Planina pri Sevnici, Aleksandra KEŠE na predlog OŠ Hruševec – Šentjur, Klara JUG na predlog OŠ Blaža Kocena Ponikva, Nina KOVAČIĆ na predlog OŠ Franja Malgaja Šentjur in Eva VREČKO. Podeljeni sta bili dve pisni priznanji, JZ Ljudska univerza Šentjur in Franciju Šusterju, Ipavčevo plaketo je prejel Martin Cmok, po dolgih letih pa je Občina Šentjur ponovno dobila častnega občana – najvišje občinsko priznanje je prejel Mihael Bučar. Bučar si je naziv pridobil za vzpostavitev in ureditev zbirke Muzej Južne železnice Šentjur in s tem za izjemen prispevek k ohranjanju kulturne dediščine, ugledu in promociji občine. Celotno zbirko je s skoraj 4.000 eksponati z darilno pogodbo podaril Občini Šentjur.

Na novem odru pa so se prvič zvrstili in ga preizkusili vrhunski domači glasbeni ustvarjalci – sopranistka Urška Pevec, instrumentalno-plesni trio, v katerem so igrale in plesale Špela Jezovšek, Daniela Preskar in Eva Vrečko, priznana klarinetista Jurij Hladnik in Bernard Belina, Kvartet Cabaret (Peter Tovornik, Urban Kolar, Matevž Pušnik in Gregor Kolar), rock skupina Saxotoksin in Big band Šentjur. (Jure Godler)

Sorodne novice

Znaka civilne zaščite v roke PGD Lokarje in Martinu Cmoku

Tjaša Ferlež

Slabi ljubimci in odlična igra navdušili poln IKC

ViP

Eksplozija v drameljski šoli!

Tjaša Ferlež

Četrtič izzvali p(ol)etje

ViP

Čedahuči ali kar folksterji?

Tjaša Ferlež

Prva seansa anonimnih hibohondrov

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več