6.7 C
Šentjur pri Celju
02/12/2021
sentjur.net

“Mož beseda več velja kakor kup zlata”

Ponikva, 5. 5. 2018 – Letošnje Slomškovo bralno priznanje, ki želi spodbujati bralno kulturo med vsemi generacijami,  je potekalo pod geslom “Mož beseda več velja kakor kup zlata” (bl. Slomšek). Vanj je bilo vključenih okrog sto župnij in več kot dva tisoč bralcev. Bralno leto so sklenili na Ponikvi, kjer je rojstna župnija blaženega Antona Martina Slomška.

Tako je sobotno jutro na Ponikvo privabilo različne otroke, katehete, mentorje, starše in druge navdušence nad knjigami, ki jim je skupno prav veselje do prebiranja knjig. Kot so povedali v samem začetku prireditve, je letošnje srečanje na Ponikvi že kar 18. zapovrstjo.

Vsako leto organizatorji pripravijo kratek kulturni program, kjer je po navadi uprizorjena dramska igra, ki jo zaigrajo otroci dramskega krožka. Tokrat je v goste prišla dramska skupina Ostržek iz Dramelj pod mentorstvom Anice Čede. Skupina je  uprizorili igrico »Čenča«. Po ogledu predstave je zbrane v telovadnici OŠ Blaža Kocena Ponikva zabavala skupina navdušenih animatorjev, ki so skupaj z otroki prepevali pesmi. Kasneje so, tako kot vsa leta do sedaj, podelili 108 priznanj za štiri leta zvestega branja in kasneje v cerkvi še 10 priznanj za devetletno zvesto branje knjig.

Lov za zakladom

Skupnemu kosilu iz nahrbtnika je sledil lov za zakladom. Slomškove modrosti je z udeleženci odkrivala razigrana Pika, zato dobre volje zagotovo ni manjkalo. Tudi na Ponikvi se mesečno zbirata dve skupini bralcev, ki z veseljem prebirata knjige. Eno skupino sestavljajo otroci, ki prebirajo knjige in se o njih zelo radi pogovarjajo. V  letošnjem letu pa je na Ponikvi novost, da je začela delovati skupina starejših bralcev, ki prav tako gojijo ljubezen do knjig. Tako kot že vsa leta do sedaj skupino otrok ljubeče vodi mentorica Irena Zevnik, ki pa v letošnjem letu skupaj s pomočjo tukajšnjega župnika Alojza Kačičnika vodi tudi skupino za odrasle.

Dan so tako sklenili s sveto mašo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, ki jo je daroval gospod Alojzij Kozar ml., pisec letošnjih šmarnic za otroke. Bogu so se zahvalili za vse prejete modrosti bogatih knjig, ki izhajajo iz življenja in vodijo v Življenje. 

(Tjaša Ferlež )

Sorodne novice

Teden Karitas zaključili na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Slomškov simpozij – Če hočeš druge vneti, moraš sam goreti

Jure Godler

Osemnajsta Slomškova sobota na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Slomškov dan na Ponikvi – slovenski dan učiteljev

Tjaša Ferlež

“Slomškovi častilci” z lučkami na pohod

Tjaša Ferlež

Ali imamo odprto srce do tistih, ki so potrebni naše pomoči?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več