13.2 C
Šentjur pri Celju
28/10/2021
sentjur.net

Na binkoštno jutro je v Žegru zadišalo po cvrkih

Žegar, 31. 5. 2020 – Binkoštni praznik, ki smo ga letos praznovali v nedeljo, 31. maja, zaključi velikonočni čas in po krščanskem izročilu napoveduje prihod svetega Duha. Povezan pa je tudi s številnimi običaji in šegami, ki jih na slovenskem ohranjajo le še malokje. V naši okolici je na binkoštno jutro še najbolj znan običaj, peka cvrkov. Številne gospodinje so to jutro v čast binkoštnemu prazniku poskrbele, da je po kuhinjah zadišalo prav po cvrkih iz jajc.

Za nadvse željno družabno srečanje ob takšnem prazniku pa so poskrbeli v gostišču Obrez v Žegru. Korona kriza, ki je preprečila številna tovrstna druženja, tudi sosedska in širše, je hkrati dokazala, da so osebni stiki in srečanja prepotrebna za osebnostno rast in razvedrila. To se je dokazalo tudi na minulo binkoštno nedeljo, ko se je na povabilo gostinca in prevoznika Milana Obreza na zgodnji zajtrk odzvalo okoli petdeset obiskovalcev od blizu in daleč.

Cvrki iz 300 jajc

Barbi in Lara sta se lotili tolčenja jajc in jih za peko pripravili kar 300. Kmalu je pred njihovo vinoteko zadišalo po cvrkih, katerim sta gospodarja Milan in Dragica dodala še slanino in ekološke šparglje kmetije Majcen. Že pred šesto uro zbrana druščina vseh generacij je nato uživala ob slastnem binkoštnem zajtrku, mnogi pa so ugotovili, da so se po dolgem »koronskem« času zopet videli, prijetno poklepetali in se razšli v želji, da se na tem mestu srečajo spet kmalu.

V gostišču Obrez namreč že potekajo razna  družabna srečanja, z raznimi vsebinami. Med drugim so poskrbeli tudi za novo kulinarično ponudbo, saj po novem lahko njihov gost naroči tudi pico. (Majda Rezec, foto: arhiv gostišča Obrez in Albina Pajek)

Sorodne novice

Praznik Občine Dobje za zaprtimi vrati

Jure Godler

V sožitju že 30 let

ViP

Praznik KS Gorica pri Slivnici

Jure Godler

Praznik KS: Pozdravljena, Loka vesela, naj s tabo se vse veseli …

Jure Godler

Vaške igre na Grobelnem

Jure Godler

Krajevni praznik KS Slivnica pri Celju tokrat zadnjič

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več