7 C
Šentjur pri Celju
20/09/2020
sentjur.net

Namesto podjetnikov kislo juho kuhale mestne četrti

Šentjur, 13. 4. 2019 – Dopoldansko Šentjurjevo dogajanje v Zgornjem trgu je v soboto, tako kot vsako leto, postreglo s Šentjurjevim sejmom in tekmovanjem v kuhanju kisle juhe. Čebelarji so vabili na dan odprtih vrat društvenega čebelnjaka, pohodniki pa so se podali na Jurijev pohod.

Tekmovalo 5 ekip

Mestna skupnost Šentjur in Občina Šentjur vsako leto organizirata tekmovanje v kuhanju Šentjurjeve kisle juhe. Letos so bili na tekmovanje povabljeni šentjurski podjetniki, ker pa se nihče ni odzval, so kuhalnico v roke vzele mestne četrti: 1. mestna četrt, 3. mestna četrt – »Pešnčani«, 4. mestna četrt – Domačini, 5. mestna četrt – Hruševec in 6. mestna četrt, ki se je poimenovala Mestna četrt Botričnica – Kameno.

Komisijo, ki je ocenjevala kislo juho, so sestavljali: Martina Volarič, Magda Guček in Matic Uršič. Imeli so kar težko delo, saj je ocenjevanje potekalo na osnovi 11 kriterijev: urejenost tekmovalcev in delovnega mesta, delovno mesto z vsemi pripomočki, izvirnost recepta, mehanska obdelava hrane, ekonomičnost dela, toplotna obdelava, čas dela, izgled jedi, ustrezno porcioniranje in okus jedi, ki je prinesel največ točk.

»Tabolšo« juho skuhala 6. mestna četrt

Ekipe so začele kuhati ob 8. uri, rezultate pa so razglasili ob 12. uri. Vsaka ekipa je imela svoj recept in kakšnega asa v rokavu, ki pa ga niso hoteli izdati prav do konca. 1. mestna četrt je je povedala, da imajo v načrtu zagotovo zmago: »Naš recept je tradicionalen z novimi prijemi. Kuhamo kislo »župo« na tradicionalen način, pri začimbah pa smo malo bolj inovativni in uporabljamo tudi takšne začimbe, ki se po navadi ne uporabljajo, ampak bodo dale tisti ta pravi »žmaht«, na primer brinove jagode.« 

»Pešnčani« so skušali komisijo prepričati z naravnimi sestavinami z domačega vrta in okolja – lokalno pridelano zelenjavo. Dodali so še malo šentjurskega »vinčka«, veliko dobre volje in ljubezni do slovenske hrane: »V veliko veselje in čast nam je, da lahko kuhamo preprosto štajersko kislo juho.«  

Ekipa Domačinov iz 4. mestne četrti je zatrdila, da so resni tekmovalci, saj so recept za najboljšo kislo juho izbirali na podlagi pokušanja različnih kislih juh. Med drugim so v juho dodali parklje, njihov predstavnik pa se je pošalil, da je recept tako skrivnosten, da ga še sam ne ve.

Ekipa iz Hruševca je poudarila, da je glavna sestavina njihove juhe pujsek, dodali pa so zelenjavo, začimbe – lovor, poper, sol ter veliko ljubezni. Kuharji iz Botričnice – Kamenega niso imeli kakšnega posebnega recepta, saj so dejali, da danes kuhajo predvsem iz ljubezni do prijateljstva in druženja.

Gustav Ipavec, ki ga že nekaj let upodablja Luka Žerjav, je ob razglasitvi rezultatov podeljeval kuhalnice, štiri manjše za odlično kislo juho in eno veliko, ki so si jo za »Tabolšo« kislo juho prislužili kuharji iz Mestne četrti Botričnica – Kameno. Peto mesto je osvojila 1. mestna četrt, četrti so bili Domačini, enako število točk in drugo mesto pa so si prikuhali »Pešnčani« in Hruševec.

(V. B., foto: V. B. in Jure Godler)

Sorodne novice

Šentjurjevo: Ipavci skuhali najboljšo župo

Jure Godler

Šentjurjevo: Zlata kuhalnica tokrat v Podčetrtek

Jure Godler

Najboljša kisla župa je šentjurska

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več