7.5 C
Šentjur pri Celju
20/10/2021
sentjur.net

Ne odmeva le zvon, že 110 let Zarja žari  

Šentvid pri Planini, 24. 6. 2018 – Enajsta prireditev v okviru Šentjurskega poletja 2018 se je zgodila 24. junija, v Šentvidu pri Planini, ob 110. obletnici tamkajšnega Prosvetnega društva (PD) Zarja. Obeležili so jo z dramskim prizorom Tudi to je Zarja, najbolj zaslužnim podelili priznanja, postregli z golažem in plesali ob zvokih ansambla Smeh. “Pa se sliš od sv. Vida zgun,” so po istoimenski pesmi naslovili prireditev ob 110-letnici  delovanja (PD) Zarja Šentvid. V daljave pa se ne sliši le njihov šentviški zvon, tja in še mnogo dlje se sliši njihovo dolgoletno kulturno udejstvovanje, katerega sled pušča dramska sekcija, Mešani pevski zbor Zarja ter prireditvene skupine. Ponašajo se kot eno najstarejših tovrstnih društev v Sloveniji, za kar gre pripisati prizadevanju, občutku zavesti, pripadnosti h kraju ter navsezadnje nenehno vključevanje mlajše generacije, zaradi katere Zarja danes še kako žari.

“Mi vsi smo Zarja!”

Vsak nastop, predvsem pa doseženi uspehi, ki so jih v letih svojega delovanja nanizali tudi v Zarji, terjajo številne vaje, s številnimi resnimi pristopi, ki pa na trenutke postanejo tudi komični. Vse to so v tokratnem kulturnem programu prikazale delujoče sekcije društva, ki so odstirale zakulisje priprav na nastop ob 110-letnici društva. Tako so s svojimi vajami številno občinstvo navdušili člani MePz Zarja pod vodstvom Matevža Pušnika, dramska skupina, ki jo vodi Katja Luskar ter otroški zbor pod vodstvom Mateja Romiha. “Zelo na hitro in na kratko” so sklicali tudi sestanek, po vsakih vajah pa je potrebno počistiti tudi prostore, kar sta odlično opravila Martin Luskar in Ivan Koželj. Pri odstiranju dosedanje kulturne poti so se spomnili dosežkov na investicijskem področju, za kar ima zasluge med drugim tudi dobro sodelovanje z Občino Šentjur in županom mag. Markom Diacijem.

Jernej Brečko, ki je letos poprijel za vodstveno krmilo društva, številne dosedanje uspehe pripisuje staremu vodstvu ter predhodni predsednici Anki Luskar, za kar se je tudi zahvalil. “Mi vsi smo Zarja, in to vsak na svojem področju,” je poudaril Brečko z mislimi še na nekaj pomembnih dogodkov v bližnji prihodnosti, ki se bodo odvijali v sklopu praznovanj častitljive obletnice društva. Ob tem dogodku jim je čestital in izrazil veselje župan občine Šentjur mag. Marko Diaci, prav tako tudi vodja JSKD OI Šentjur Nastija Močnik, ki je devetim članom za dolgoletno delovanje v društvu podelila Linhartova priznanja in značke. Skupaj s predsednico sveta JSKD OI in ZKD Šentjur Marijo Rataj pa sta PD Zarja podelili jubilejno priznanje javnega sklada. Močan aplavz pa je izzvalo priznanje, ki ga je za številne uspehe na področju zborovskega petja prejel tudi Matej Romih. Voditeljica prireditve Mateja Kolar je poudarila, da za vsem ostajajo obrazi in vidne, dobre sledi, za kar jim je čestital tudi predsednik KS Planina Anton Špan ter domači gasilci.

Z glasbenimi vložki se je oglasil tudi zbor, ki je zapel Pa se sliš od sv. Vida zgun ter prireditev zaokrožil s Šentviško himno priredbe Jožeta Luskarja ter Sama Ivačiča z dodano zadnjo kitico. Naj še dodamo, da je v dopoldanskem času v cerkvi sv. Vida v Šentvidu potekala Slovenska maša za mešani zbor in orgle, ki jo je prav za to priložnost napisal domačin in član zbora Matic Romih. Mašo je daroval duhovnik Vladimir Zupančič, glasbeno delo pa je zazvenelo iz grl pevk in pevcev MePZ Zarja pod vodstvom zborovodje Matevža Pupnika, na orglah ga je spremljal Florijan Romih. Praznovanje obletnice se je pod tamkajšnjim šotorom zavleklo v Dan državnosti najprej s hišnim ansambom Sovinjon, nato pa z ansamblom Smeh. (Majda Rezec, foto: Kvirina M. Zupanc)

Sorodne novice

50 let zaključka osnovne šole

Jure Godler

70 let od mature generacije 1951

Tjaša Ferlež

Leto 2021 je leto slovenskega Mozarta – Josipa Ipavca

Jure Godler

Poroka: Glasba je kriva za njuno ljubezen

Tjaša Ferlež

Odstirali bodo nove ubranosti

Jure Godler

Na mladih Zarja stoji že 110 let

Majda Rezec
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več