18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Odstirali bodo nove ubranosti

Šentvid pri Planini – Kultura je kot večna pomlad, ki vedno znova prebuja ideje, boža z navdihi in plemeniti s prostranimi darovi. Je vse, kar nam dušo prerodi in um obogati.  S takšnimi mavričnimi darovi se lahko pohvalijo tudi v Prosvetnem društvu Zarja v Šentvidu pri Planini v lanskem letu.  S čim vse so prepletali kulturna udejstvovanja doma in tudi v tujini ter kaj so si zadali za letos, so prečesavali na nedavnem njihovem občnem zboru v tamkajšnjem kulturnem domu, kjer se je skupaj z gosti zbralo čez petdeset udeležencev.

Občni zbor največjega kulturnega društva v Občini Šentjur

Obudili pustovanje 

Za uvod je zazvenela pesem MePZ Zarja ter prvi pozdravni govor lani izvoljenega predsednika Jerneja Brečka. Po izvolitvi delovnega predsedstva, ki ga je vodil Martin Luskar, je prisotne na lanskoletno bogato bero  izvedenih aktivnosti s svojim poročilom seznanil Jernej Brečko. Zarja lani ni le žarela v domačem kraju, temveč je v siju velike prepoznavnosti blestela daleč od doma. Za temi besedami stoji in jo aktivno podpira, po besedah predsednika, okoli šestdeset članov.  Že takoj na začetku leta so obudili pustovanje v domačem Šentvidu.  Sicer pa so plan aktivnosti skozi vso leto vestno izpolnjevale vse tri sekcije društva, zbor, dramska skupina in prireditvena sekcija. 

Blesteli v Barceloni 

Predsednik MePZ Tomaž Tisel pove, da so v mesecu aprilu že po tradiciji v kraju izvedli redni letni koncert in sodelovali na reviji pevskih zborov v Šentjurju. Moški del MePZ je skupaj s PGD Planina sodeloval na petju za Florjanovo. 24. junija so s petjem oplemenitili mašo v cerkvi sv. Vida v Šentvidu, ki jo je na novo napisal član MePZ Matic Romih.

Popoldne pa so kot vsi ostali člani društva sodelovali pri izpeljavi prireditve 110 let PD Zarja. »V septembru so se izkazali kot gostitelji Srečanja Šentvidov, ki je potekalo pod šotorom na Planini v sklopu Angelske nedelje. V oktobru je sledil glavni dogodek v izvedbi  MePZ. To je bilo nepozabno gostovanje v Barceloni, kjer so tudi dosegli srebrno priznanje. Za zaključek izjemno plodnega leta so sodelovali kot posebni gostje na koncertu New Swing Quarteta, ki je bil ob zaključku leta v IKC Šentjur in so po mnenju mnogih zopet navdušili,« je z nizom uspešnih nastopov zaključil Tisel. 

Z roko v roki do uspešnih realizacij 

Tudi člani dramske sekcije so bili aktivni v minulem letu, ko so sodelovali pri avtorski igri režiserk Katje Luskar in Urške Tisel Tudi to je Zarja. Ponovitve zelo uspešne igre preteklega leta Pridi gola na večerjo v 2018 niso ponavljali, bodo pa v tem letu pripravili novo. Tudi na tehničnem in investicijskem področju so postorili marsikaj. Med drugim je, kot je povedal gospodar Ivan Koželj, bila izvedena prenova fasade kulturnega doma.  

Uredili so oder pred Kulturnim domom, obnovili kuhinjo in očistili cisterno. Poudaril je, da so sredstva za izpeljane projekte dobili predvsem iz Občine, KS in domačega podjetja Tajfun Planina. Za vso podporo, sodelovanje in uspehe se je predsednik Brečko zahvalil vsem članom društva, še posebej predsedniku MePZ Tomažu Tislu in dirigentu Matevžu Pušniku za vse uspešno izpeljane projekte MePZ in pomoč pri vodenju društva. Hvaležnost je izrazil Občini Šentjur in KS Planina za finančno pomoč pri delovanju društva, PGD Planina pa za nazaj in vnaprej v duhu uspešnega medsebojnega sodelovanja.

30 let MePZ Zarja 

Tudi plan dela za letošnje leto odstira podobne in že ustaljene aktivnosti ter nekaj prenov na tehničnem področju. Na kulturnem so v plan umestili izraze želje po izvedbi večmesečnega projekta Žive jaslice, ki so nekoč že navduševale v Šentvidu. Ob tem pa bi vključili tudi praznovanje 30 letnice delovanja MePZ Zarja. Izpolnitev vseh predstavljenih planskih zasnov za letos je zaželel župan občine Šentjur mag. Marko Diaci in obenem čestital društvu za uspešno leto 2018.

Med drugim je poudaril mladost in sproščenost društva, kjer se tudi sam ob obisku zelo dobro počuti. Posebej je pohvalil lansko prireditev ob 110-letnici Zarje, kot zelo dobro izpeljano. Tudi novoizvoljeni predsednik KS Planina pri Sevnici Jurij Hladin je med drugim čestital društvu za vse uspehe in realizirane aktivnosti ter zaželel uspešno izpolnitev tudi letošnjega plana.  Predsednik Jernej Brečko je v imenu vodje JSKD OI Šentjur Anite Koleša in predsednice ZKD Šentjur Marije Rataj prenesel pozdrave in želje po dobro zastavljenih in nato izpeljanih aktivnosti v letu 2019.

Dirigent »svojega« zbora Matevž Pušnik se je zahvali vsem članom, pevkam, pevcem, gospodarju in predsedniku za pomoč in sodelovanje, občini in KS pa za finančno pomoč. Naj še dodamo, da so občnemu zboru prisostvovali tudi člani domačih gasilcev s predsednikom Andražem Hladinom na čelu.

(Majda Rezec, foto: Martin Luskar) 

Sorodne novice

‘Slovenija, od kod lepote tvoje’ zadonela iz 250 gasilskih grl

Jure Godler

Stoječe ovacije za pevce iz Šentvida pri Planini

Tjaša Ferlež

Po potresu so imeli polne roke dela tudi naši gasilci

Tjaša Ferlež

Od popotnice do gostiteljice v Dedkovi koči

Jure Godler

Ne odmeva le zvon, že 110 let Zarja žari  

Jure Godler

Na mladih Zarja stoji že 110 let

Majda Rezec
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več