11.5 C
Šentjur pri Celju
25/09/2021
sentjur.net

Leto 2021 je leto slovenskega Mozarta – Josipa Ipavca

Šentjur, 31. 1. 2021 – Leto 2021 je za Šentjurčane zelo pomembno leto, saj bomo obeležili več obletnic pomembnih osebnosti, ki so s svojim delom zaznamovale svoj čas. Pomembnost Josipa Ipavcabso prepoznali tudi na državni ravni in razglasili leto 2021 za Leto Josipa Ipavca. Josip se je rodil v glasbeni in narodnozavedni družini Gustavu Ipavcu, županu, zdravniku in skladatelju. Kakor jabolko ne pade daleč od drevesa, je tudi Josip nadaljeval pot, ki sta jo dodobra tlakovala njegov oče in stric Benjamin Ipavec. Tudi Josip je končal študij medicine, služboval kot vojaški zdravnik in se poleg tega še izpopolnjeval v glasbi.

Prevzel je ordinacijo svojega očeta v Šentjurju, posvetil pa se je tudi komponiranju. Njegovo najbolj znano delo je pantomima Možiček, s katero je napisal prvi slovenski balet, ki je celo doživel več ponovitev tudi v Gradcu. Žal pa njegovo drugo delo – opereta Princesa Vrtoglavka ni doživela takšnega odziva in je svojo prvo izvedbo opereta doživela šele po njegovi smrti. Josip Ipavec je zapustil tudi velik opus samospevov, s katerimi je želel prodreti predvsem na nemški trg, zato so originalna besedila pisana v nemškem jeziku. Žal tudi za njih ni našel založnika.

Josip je umrl pri svojih ranih 48 letih, saj je žalostno zmrznil na Gašperšičevem kozolcu v Šentjurju. Pri 36 letih se je okužil s sifilisom, ki je povzročil okvaro možganov, blodnje in duševno zmedenost. Sifilis je od odkritja penicilina ozdravljiv. Njegovo življenje so ovekovečili pred kratkim tudi na RTV Slovenija, v oddaji Opus. Posnetek iz RTV-arhiva si lahko ogledate na tej povezavi.

Pripravili pester program

Župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci, je že sredi lanskega leta imenoval tudi delovno skupino, ki je sestavila zelo pester in bogat kulturni program, s katerim se bomo poklonili 100-letnici smrti Josipa Ipavca. Naloga skupine je tudi, da se z likom Josipa Ipavca z njegovimi deli seznani širša javnost ter se ga približa vsem generacijam. Slavnostna akademija v čast Josipu Ipavcu ob kulturnem prazniku bo tako izvedena v dvorani Ipavčevega kulturnega centra Šentjur brez gledalcev. Bo posneta in predvajana na programu nacionalne televizije.

Ob koncertu Josipovih samospevov Divja roža in bršljan, v izvedbi sopranistke, Šentjurčanke Urške Arlič Gololičič, bosta tako gledalce preko ekranov nagovorila župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci in predsednik RS Borut Pahor, slavnostni govornik bo ddr. Igor Grdina, ki je prav tako avtor nove knjige – Slovenski Mozart: knjiga o Josipu Ipavcu (založba Beletrina). Predstavitev knjige s strani avtorja in predstavnice založbe bo prav tako potekala preko več spletnih kanalov in na programu regionalne TV Celje, natanko na slovenski kulturni praznik, 8. februar (ob 18. uri), ki je tudi točen datum Josipove tragične smrti.

Enotna grafična podoba

CGP_Josip_Ipavec_logotip_1_b

Spletna novinarska konferenca

Vsebino Josipovega leta 2021 in programske poudarke ter trenutne možnosti izvedbe vam želimo predstaviti tudi na SPLETNI NOVINARSKI KONFERENCI, ki bo v sredo, 3. februarja 2021, ob 10. uri. Vaši sogovorniki bodo: župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci, vodja delovne skupine za Josipovo leto Tatjana Oset, avtor nove publikacije in slavnostni govornik ddr. Igor Grdina, predstavnica občine Judita Methans Šarlah (oddelek za družbene dejavnosti) ter predstavnik Ministrstva RS za kulturo, ki je sprejelo pobudo za razglasitev Leta Josipa Ipavca na nacionalni ravni.

Nopovednik dogodkov in poročila o izvedenih dogodkih, posvečenih Josipu Ipavcu, pa lahko spremljate na novi spletni strani, posvečeni šentjurskemu skladatelju – https://josipipavec.si.  (Jure Godler)

Sorodne novice

Koncert posvečen Josipu Ipavcu in Blažu Kocenu

Tjaša Ferlež

Ipavci v džezovski priredbi

Jure Godler

Gorenjci čudovito zapeli Josipovo pesem

Jure Godler

50 let zaključka osnovne šole

Jure Godler

70 let od mature generacije 1951

Tjaša Ferlež

Klopco z dotrajano barvo spremenili v klavir

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več