17.1 C
Šentjur pri Celju
27/09/2021
sentjur.net

Ni samoumevno, da živimo v miru in govorimo slovenski jezik

Šentjur, 25. 10. 2019 – Člani Zveze borcev za vrednote narodno osvobodilnega boja Šentjur skupaj z učenci OŠ Franja Malgaja Šentjur so ob dnevu spomina na mrtve pripravili komemoracijo. Zbrali so se ob spomeniku padlih borcev ob šoli. Zbrane je nagovoril predsednik združenja borcev Ivan Dvoršek. Izpostavil je, kako je danes vse drugače po zaslugah tistih, ki so se znali obrniti na pravo stran in se uprli okupatorju. Borili so se za svobodo, v kateri živimo še danes. Spomnil se je na tiste, ki so za našo domovino dali svoje življenje – vseh žrtev, ki jih je pustila druga svetovna vojna. Od partizank in partizanov, talcev do umrlih v taboriščih in drugih.

Svoj nagovor je povezal tudi z državnim praznikom – dnevom suverenosti, ko so ozemlje Slovenije zapustili še zadnji vojaki JLA. “Narodno-osvobodilni boj je dosegel večino svojih političnih ciljev in osvobodil slovenski narod. Žal pa ni dosegla združitve vseh Slovencev v eni državi. Iz naroda hlapcev smo postali narod junakov in s tem so bili postavljeni temelji za novo samostojno državo,” je nadaljeval Dvoršak. Z minuto molka so se padlim v vojni tudi poklonili.

V drugem delu komemoracije so nstopili učenci šole, pod vodstvom Jasne Zupanc in Mateje Boštjančič. Tudi tokrat so vključili še dva in instrumenta – violino in flavto. V srce parajočih besedilih, ki so jih prebirali, so se dotaknili vojne, žrtev in svobode. Komemoracija pri šentjurskem spomeniku je bila le ena od štirih, ki so jih pripravili člani zveze borcev. Pred spomeniki so se padlim poklonili še na Blagovni, Ponikvi in Planini pri Sevnici. (Jure Godler)

Sorodne novice

Spomenik bo našel nov prostor pod svobodnim soncem

Jure Godler

“V spravi skušajo uravnotežiti nekaj, česar se uravnotežiti ne da.”

Jure Godler

Položili venec na Malgajev grob

Jure Godler

Ob dnevu upora proti okupatorju

Jure Godler

V spomin padlim na Resevni

Jure Godler

Zopet dve krajevni borčevski organizaciji?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več