29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Nova vinska kraljica Svete Helene je Tjaša Romih

Sveta Helena, 13. 11. 2016 – Čeprav je v zgodnjem jutru na Sveti Heleni kazalo še na zelo jasno vreme, so upi po sončni, že deveti prireditvi Martin na star način nekoliko potihnili, ko so se nad vinorodnim hribom zgrnili oblaki, ki so pospremili tudi podrtje klopotca. Morda tudi z Božjo pomočjo pa se je ravno v času maše v cerkvi Sv. Helene začelo jasniti ter se do blagoslova vina, ki je sledilo nagovoru predsednika Društva Sveta Helena, Francija Žureja, dokončno razjasnilo. Predsednik se je v svojem pozdravnem nagovoru že spogledal z načrti za martinovanje naslednje leto, ki bo tudi jubilejno. Kot že rečeno, je pozdravu sledil blagoslov vina, ki ga je tudi letos opravil domači župnik, Marko Šraml, ki je v svojem hudomušnem stilu tudi nasmejal slehernega obiskovalca.

Za prevetritev prireditvenega prostora so v nadaljevanju s sklopom ljudskih plesov poskrbeli člani Folklornega društva Sveti Štefan. Ob spremstvu konjenikov pa se je nato na kočiji pripeljala kandidatka za novo vinsko kraljico Svete Helene, Tjaša Romih. S pravilnimi odgovori na vprašanja gostov si je nato laskavi naslov še potrdila ter iz rok predsednika društva prejela še lento in krono. Nekaj zahvalnih besed je spregovorila takrat že bivša vinska kraljica, Marjeta Kosaber, nato pa je mikrofon predala svoji naslednici. Ta je v nagovoru izpostavila, da bo s ponosom predstavljala domače kraje ter občino, obenem pa se je zahvalila tudi svoji družini za podporo, predano znanje in delovne navade. Za mikrofonom je nadaljeval župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci, ki je novo kraljico poprosil, da mu bo, kot je že v navadi kraljic Svete Helene, tudi ona pomagala pri trgatvi v Zgornjem trgu v Šentjurju. Prav tako sta nekaj misli z obiskovalci delila tudi župan Občine Dobje, Franc Leskovšek, in predsednik Turistične zveze Slovenije ter župan Občine Podčetrtek, Peter Misja. Nagovore sta zaokrožila še predsednik KS Gorica pri Slivnici, Janez Palčnik, ki je omenil predvsem pestrost letine, ter šentjurski mestni viničar, Jurij Malovrh.

Po končanem formalnem delu so lahko obiskovalci obkrožili t. i. štante domačih vinogradnikov in pridelovalcev na prireditvenem prostoru, ali pa se podali po gorcah na Sveti Heleni, kjer so se vinogradniki predstavili še z razširjeno kulinarično ponudbo. Tudi letos so se s pekovskimi izdelki predstavili učenci devetega razreda OŠ Slivnica pri Celju. Dogajanje se je na prireditvenem prostoru nadaljevalo s skupino Simpl band. (Vid Palčnik)

Sorodne novice

Nova vinska kraljica je postala Ana Artnak

Jure Godler

Robi Romih novi gorman-vinar Svete Helene

ViP

Protokol rezitve trte opravili kar na Ipavčevem vrtu

Jure Godler

Novo vinsko kraljico okronali v mehurčku

ViP

Mesec žensk na čelo društva Sveta Helena prinesel predsednico

ViP

Vinski kraljici Svete Helene se je pridružil še górman – vinar

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več