23.5 C
Šentjur
17/06/2019
sentjur.net

Nudila sva si oporo, ramo, kamor sva se lahko naslonila …

Ponikva, 25. 1. 2019 – Kot smo že vajeni, se vsako leto v zimskem času na Ponikvi zvrsti niz Slomškovih večerov v organizaciji zakonske skupine in župnije Ponikva. Tokrat sta se pod naslovom Slomškovih večerov »Iz trpljenja v življenje« predstavila zakonca Žgur. Ivanka in Silvester sta predstavila svojo življenjsko zgodbo, ki je njiju utrdila na njuni življenjski poti. 

Zakonca Žgur prihajata iz Škofje Loke in sta starša petih otrok.  Silvester prihaja iz Primorske, Ivanka pa iz Gorenjske, torej je par »primorsko-gorenjska naveza«, kot se rada pošalita. Njuno življenje je potekalo umirjeno in normalno, dokler se jima ni rodil zadnji otrok in takrat ju je življenje postavilo pred preizkušnjo. Žgurjeva menita, da se lahko vsak izmed nas v življenju ozre in najde neko preizkušnjo, ki mu predstavlja trpljenje in težek izziv. 

Bolan otrok

Njun otrok se je normalno rodil, vendar so kasneje preiskave pokazale, da je hudo bolan, saj ima hudo bolezen – trisomijo osemnajstega kromosoma. Torej njun otrok ni mogel sam dihati in jesti. Kmalu po rojstvu je prestal težko operacijo in že takoj so vedeli, da otrok ne bo preživel. Kljub trudu zdravnikov in sester otrok na koncu ni preživel. Kot pravita zakonca, sta vesela za tiste male drobne trenutke, ki so jima jih omogočili zdravstveni delavci, da sta lahko pestovala svojega otroka in ga celo za njegovo zadnjo noč spustili domov. Ob tej priložnosti je imela družina možnost, da se v miru poslovi od njega in ga tako v lepem spominu pospremijo sami, v krogu družine.

 Kot sta povedala zakonca, sta po smrti preživljala težke trenutke, vendar sta kljub vsemu ostala povezana drug z drugim in sta drug drugemu nudila oporo, ramo, kamor sta se lahko naslonila v teh preizkušnjah. Prav tako sta se v prav vseh stvareh odkrito pogovarjala tudi z otroci, ki so samo stvar dojemali zelo zrelo in odraslo. »Ko se danes spominjava nekaterih dogodkov za nazaj, vidiva, da so bili potrebni, da sva midva premagala vse to in šla naprej in da sva danes takšna, kot sva …« Kot pravita sama, sta bila na začetku postavljena pred težko oviro, skozi katero sta zmogla priti skupaj, kar še posebno cenita drug pri drugem. »Nihče od naju se ni odmaknil in žaloval po svoje, midva sva vse počela skupaj, trdno drug ob drugem.  Ko je bilo potrebno, sva jokala skupaj, brala in se spominjala …«.   

V zanimivem večeru sta nas popeljala skozi svojo težko življenjsko izkušnjo, ki ju je v njunem življenju močno zaznamovala. Preprosta, nasmejana in odprta zakonca Žgur med pripovedovanjem svoje zgodbe marsikaterega poslušalca nista pustila ravnodušnega, saj vemo, da je to veliko trpljenje, ki pa ima vendarle ta namen, da nas usmeri k bolj polnemu življenju.

Spregovorila je tudi glasba. Zakonca sta tako za ta večer izbrala pesmi, ki njima ogromno pomenijo, tako smo jih vsi zbrani v dvorani ob zvoku kitare skupaj zapeli. Večer je povezovala Anka Dečman. Za konec so člani zakonske skupine pripravili pogostitev, tako da so se lahko obiskovalci še naprej prijetno družili in malce klepetali.

(Tjaša Ferlež, Foto: Igor Dečman)

Sorodne novice

Tretji Slomškov večer

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več