15.4 C
Šentjur pri Celju
15/05/2021
sentjur.net

O navezovalni cesti Dramlje–Šentjur župani z ministroma

(Variante_obvoznice_KON310NA_SKLEP_ODBOR_DOF Layout1 (1))Župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci se je skupaj z župani ostalih občin Kozjanskega in Obsotelja v sredo, 30. novembra 2016, udeležil sestanka s predstavniki Ministrstva RS za infrastrukturo ter ministroma dr. Petrom Gašperšičem in ministrom Zdravkom Počivalškom.  Tema pogovorov je bila pospešitev aktivnosti za čim prejšnjo realizacijo izvedbe projekta izgradnje navezovalne ceste Dramlje–Šentjur ter drugih državnih cest na tem območju.

Kot je znano, Občina Šentjur in občine Kozjanskega ter Obsotelja že leta opozarjajo na nujnost izgradnje ustrezne cestne povezave z avtocestnim krakom v Dramljah, saj obstoječa cesta skozi mesto Šentjur kot glavna prometna žila proti Kozjanskem, Obsotelju ter Hrvaški, in Posavju na drugi strani, že dolgo ne zmore bremena gospodarskega, turističnega in mednarodnega in tovornega prometa. Posledično je blokiran razvojni potencial teh območij v najširšem smislu.

Občina svoje zaključila …

Prizadevanja za izgradnjo navezovalne ceste so stara več kot desetletje, ključno potezo pa je Občina Šentjur izvedla že v letu 2011, ko je občinski svet cesto umestil v prostor in s tem izpolnil vse predpogoje v svoji pristojnosti za pričetek projekta. Projekt je še zmeraj eden redkih v državi, ki je že pripravljen do te faze. Po maksimiranju prizadevanj s strani občine je bil projekt navezovalne ceste že leta 2013 v Načrtu razvojnih programov državnega proračuna. Navedena cesta je bila tudi predmet prioritet države pri pogajanju z EU pri financiranju iz evropske finančne perspektive 2014–2020, vendar je doživela isto usodo kot ostali infrastrukturni projekti, saj se je država slabo izpogajala.

Župan mag. Marko Diaci je v avgustu 2016 v okviru zbiranja pripomb na Resolucijo o nacionalnem razvoju prometa v RS na Ministrstvo za infrastrukturo poslal s strani Občine Šentjur in celotnega Območja razvojnega partnerstva Obsotelja in Kozanskega podpisano pobudo, da se k projektu izvedbe navezovalne ceste pristopi čim prej, ter da se s tem v skladu uvrsti v terminski plan priprave v obdobju 2016–2018 in izvedbe 2018–2020. Resolucija namreč predvideva daljše roke tako za pripravo kot za izvedbo. Ponovljen je bil argument, da so bile potrebne aktivnosti za ta projekt izvedene že v obdobju 2007–2013. Hkrati je bila s strani Občine Šentjur podana pobuda Direkciji RS za vode in Direkciji RS za infrastrukturo za pripravo skupnih protokolov izvedbe projekta navezovalne ceste in projekta nadaljevanja protipoplavnih ukrepov ob Voglajni z zadrževalnikom voda v Črnolici, saj imata stične točke. Ta protokol je usklajen in je v fazi podpisovanja.

Na sredinih pogovorih na Ministrstvu RS za infrastrukturo so župani ponovili kronologijo prizadevanj ter nujnost čim prejšnjega začetka izvedbe navezovalne ceste. Sklenjen je bil dogovor, da bo država pospešila pripravo dokumentacije za izgradnjo ceste, prav tako pa, da se bo projekt poskušalo umestiti med izvedbene v okviru potencialnih sprememb aktualnega Operativnega programa finančne perspektive 2014–2020. Župani so na srečanju ponovno izrazili pričakovanje, da bo država z vso odgovornostjo pristopila k pripravi dokumentacije, kot tudi izvedbi projekta navezovalne ceste Dramlje–Šentjur.  (vir: Občina Šentjur)

Sorodne novice

SPV o več ukrepih na šentjurskih cestah

Jure Godler

Po mesecu zatišja težki tovornjaki zopet v Šentjurju

ViP

15-letnica uvrstitve projekta v Nacionalni program izgradnje

Jure Godler

Anita Koleša: Poslanec mora biti iz stranke, ki vodi vlado

Jure Godler

Vprašanje poplavne varnosti in navezovalne ceste na eni mizi

Jure Godler

Iskanje optimalnih rešitev za državne ceste v Občini Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več