14.1 C
Šentjur pri Celju
23/09/2023
sentjur.net

Občinski svet: Vlada RS ‘kriva’ za razširitev ZD Šentjur in dvig cen pomoči družini na domu

Šentjur, 20. 6. 2023 – Sestava občinskega sveta Občine Šentjur se je zbrala na svoji 5. redni seji v občinski sejni sobi. V začetku seje so svetniki korigirali del proračuna za leto 2024 zaradi predvidenega sofinciranja investicije v Zdravstevni dom Šentjur. Vlada Republike Slovenije je sredstva razdelila po sklepu in Občini Šentjur dodelila 1.569.000 evrov, ki jih bodo porabili za dozidavo severnega trakta Zdravstvenega doma Šentjur. S tem pa bo zdravstveni dom pridobil prostore za nove ambulante. Ocenjena vrednost projekta znaša 2.107.000 evrov. Projekt bosta sofinancirala tudi Občina Dobje in ZD Šentjur. Konec leta bo občina objavila javni razpis, s katerim upajo, da bodo na začetku leta 2024 izbrali tudi izvajalca gradbenih del in do konca leta zaključili projekt.

Zaključni račun sprejet

Občinski svetniki so sprejeli tudi zaključni račun za leto 2022. Leto je zaznamovala najvišja realizacija doslej, saj je občina prejela več kot 25 milijonov evrov, porabila pa dobrih 27,3 milijona evra. Občina se je v letu 2022 zadolžila za 1,5 milijona evrov in odplačala 715.000 evrov dolga. “Presežek odhodkov nad prihodki je 1,528.053 evrov. Kadar pride do zadolževanja, se presežek odhodkov nad prihodki zgodi vsako leto, saj občinski proračun izvršujejo po denarnem toku,” je razložila občinska finančnica Brigita Škoberne.

Ponovno dvigovanje cen storitev

Tokrat so občinski svetniki obravnavali dvig cene storitev pomoči družini na domu. Tovrstno storitev je od leta 1992 izvajal Center za socialno delo od leta 2020 pa Dom starejših Šentjur. V Šentjurju to storitev koristi povprečno 71 starejših uporabnikov, izvaja pa jo osem delavk izvajalk. Zaradi spremembe zakonodaje na področju plač se je ta strošek plač povečal za slabih 16.000 evrov. Zato so v Domu starejših Šentjur predlagali povišanje cene storitve iz 20,28 na 22,40 evra na uro, kar pomeni 10,45 % povišanje, ter za delo v nedeljah in med prazniki iz 20,44 na 22,55 evra na uro. Uporabnik storitve je do spremembe cene doplačeval 5,91 evra, s 1. julijem 2023 dalje pa bo plačal 6,53 evra oz.ob nedeljah in praznikih se bo cena za uporabnika spremenila iz 7,68 na 8,47 evra. Razliko do polne cene pa bo subvencionirala občina.

Občinski svetniki so nepriljubljeno podražitev izkoristili za demagoško razpravo, kdo je kriv za dvig cen in s prstom pokazali na aktualno vlado, “ki se ni odzivala na te potrebe in še ni sprejela Zakona o dolgotrajni oskrbi.” Predlog dviga cen so svetniki sprejeli. (Jure Godler)

Sorodne novice

Proračuna sprejeta. Dražijo se storitve.

Jure Godler

Prva seja občinskega sveta v novem mandatu

Jure Godler

Občinski svet Šentjur: Kalobška šola čaka na “mimobežnico”

Jure Godler

Sprejeli rekordni 22,6-milijonski proračun

Jure Godler

Občinski organi potrjeni

Jure Godler

Zaključni račun in »copy – paste« poročila

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več