17.3 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Obvestilo: Poskrbimo zase in za druge – cepimo se!

Po odredbi Ministrstva za zdravje vabimo vse zainteresirane na brezplačno cepljenje proti novemu koronavirusu. Epidemija Covid-19 vpliva na naša življenja že skoraj dve leti. Naša skupna potreba in želja je, da se čim prej vrnemo v normalne tirnice življenja in bivanja. Medicinska stroka poleg vseh preventivnih ukrepov priporoča cepljenje proti Covid-19 in s tem zaustavitev širjenja bolezni. V Zdravstvenem domu Šentjur je cepljenih večina zdravstvenih delavcev in vsi zdravniki.Interes za cepljenje se je vidno povečal za poživitveni odmerek cepiva, za prvo dozo pa je še vedno premajhen, saj se je v enem tednu povečal le za en odstotek. Cepljenja pa se v Šentjurju poslužuje tudi veliko ljudi iz drugih občin, predvsem Celja.

Prijava na cepljenje proti COVID-19

Na cepljenje proti COVID-19 se ni potrebno naročiti, saj izvajamo cepljenje tudi za nenaročene osebe. Urnik je objavljen na spletni strani ZD Šentjur. Cepljenje je namenjeno občanom občin Šentjur in Dobje. Poteka v Zdravstvenem domu Šentjur, v 1. nadstropju, prostor ZV. S seboj imejte kartico zdravstvenega zavarovanja.

Za več informacij nam lahko pišete na naš e-mail cepljenje.narocanje@zd-sentjur.si, ali nas pokličete

  • na telefonsko številko 03 746 24 00 od ponedeljka do petka od 7. do 15. ure,
  • na telefonsko številko 051 325 440 od ponedeljka do petka od 8. do 12. ure (odmor 10:00-10:30).

Zaradi porasta klicev v zadnjem mesecu prosimo za potrpežljivost, v kolikor nas ne boste uspeli takoj dobiti na zvezo.

Pfizer in tretji odmerek 

Trenutno se za cepljenje uporablja v ZD Šentjur mRNA cepivo Comirnaty podjetja Pfizer/BioNTech, ki je registrirano za osebe, stare 12 let in več.

Poživitven odmerek je odmerek, ki ga oseba prejme po zaključeni osnovni shemi cepljenja za poživitev in podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju. Priporočljiv je za: oskrbovance DSO in drugih socialno varstvenih zavodov (SVZ), osebe stare 50 let in več in posebej ranljive kronične bolnike ne glede na starost, družinske člane imunsko oslabljenih oseb, osebe z večjo poklicno izpostavljenostjo, osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi. S poživitvenim odmerkom je možno cepljenje tudi za vse ostale osebe, stare 18 let in več. Osebe, ki so dokazano prebolele Covid-19 in so bile polno cepljene, poživitvenega odmerka ne potrebujejo.

Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem, ki je bilo opravljeno z mRNA cepivi ali kot »mešana shema« (Vaxzevria in mRNA cepivo), in poživitvenim odmerkom je vsaj 6 mesecev.
Glede na trenutno epidemiološko situacijo je poživitven odmerek za osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi, priporočljiv s presledkom vsaj dveh mesecev po osnovnem cepljenju. Za poživitven odmerek se praviloma uporabi mRNA cepivo.

  • Šentjur: Cepljeni s prvim odmerkom54,5%
  • Šentjur: Cepljeni z vsemi odmerki: 50,6%
  • Dobje: Cepljeni s prvim odmerkom49, 0%
  • Dobje: Cepljeni z vsemi odmerki42,6%

Preboleli

V skladu z mnenjem PSC se za cepljenje oseb, ki so dokazano prebolele COVID-19 (izvid o PCR testu ali potrdilo zdravnika o prebolelem COVID-19 v zadnjih devetih mesecih), lahko cepljenje opravi samo z enim odmerkom cepiva proti COVID-19 (če oseba želi, lahko prejme tudi polno cepljenje). Cepljenje oseb, ki so prebolele Covid-19, se lahko opravi takoj, ko mine obdobje izolacije ali do devet mesecev od začetka bolezni. Če je minilo več kot devet mesecev od začetka bolezni, prebolevnik prejme polno cepljenje.

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT zaenkrat omogoča izdajo ustreznega digitalnega covid potrdila (DCP) le prebolevnikom, ki so bili z enim odmerkom cepljeni največ do 180 dni od pozitivnega PCR testa; če je minilo več kot 180 dni, morajo za pridobitev DCP prejeti dva odmerka cepiva z dvo-odmerno shemo.

Cepljenje proti gripi in cepljenje proti Covid-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom, le da se cepi v drugo roko.

ZA CEPLJENJE PROTI COVID-19 IN GRIPI V ZD ŠENTJUR SPREJEMAJO PACIENTE:

od 7:30  do 14. ure vsak dan, razen ob petkih do 13. ure. Ob četrtkih pa je sprejem možen do 18. ure.

Cepljenje v DIAGNOSTIČNEM CENTRU ŠENTJUR proti Covid-19 poteka:

ob sredah od 10:00 do 15:00

V ordinacijskem času vsak dan na voljo tudi cepljenje proti gripi.

Kako do potrdila o cepljenju?

Do potrdila o cepljenju lahko enostavno pridete preko portala Zvem: https://zvem.ezdrav.si/
Do potrdila lahko pridete tudi preko mobilne identitete smsPASS. 

Za pridobitev mobilne identitete izpolnite obrazec za identifikacijo na povezavi: https://www.si-trust.gov.si/assets/Izjava/Obrazec-za-osebno-identifikacijo.pdf in ga dostavite Upravni enoti Šentjur. S sabo prinesite veljavno osebno izkaznico ali potni list. Prosimo, da kljub cepljenju, še naprej spoštujete predpisane ukrepe za zajezitev nalezljive bolezni SARSCoV-2.

Dodatne informacije glede cepljenja

Marjana Kugonič, dipl.m.s., spec.zn., koordinator cepljenja JZ ZD Šentjur 

Zdravniki ZD Šentjur se niso vključili v posebni vladni projekt, ki predvideva dodatno delovno uspešnost, z ozirom na število precepljenih oseb. Skoraj 1 leto se že trudijo, ozaveščajo in razlagajo o prednostih cepljenja, kot najuspešnejšemu in varnemu načinu boja proti Covid-19.

Sorodne novice

Zopet cepljenje proti gripi in Covidu-19

ViP

Duševna pomoč in fizioterapija v novih prostorih

ViP

Tim zdravstvene nege ZD Šentjur prejemnik srebrnega znaka

Jure Godler

Center za duševno zdravje tudi pri nas

Jure Godler

ZD Šentjur napako pri cepljenju že razrešil

ViP

Omikron v napadu. Oddelki in zaposleni v karantenah, okužbe naraščajo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več