10.6 C
Šentjur pri Celju
11/04/2021
sentjur.net

Odgovor KS Gorica pri Slivnici na pismo ŠKMŠ

janez_palcnikNaj takoj na začetku pojasnim, da nikakor nisem pristaš razčiščevanja problemov preko medijev z raznimi odprtimi in javnimi pismi, vendar me je aktualno dogajanje prisililo, da se zaradi obilice očitkov na račun Krajevne skupnosti Gorica pri Slivnici odzovem tudi na ta način. Rad bi poudaril, da spoštujem in cenim delo ter prizadevanja Študentskega kluba mladih Šentjur (ŠKMŠ) pri njihovem delovanju v korist mladih ter pri organizaciji njim primernih vsebin.

V zvezi z očitki, da je KS Gorica pri Slivnici študentom odrekla gostoljubje, bi želel objasniti nekatere očitke. V kolikor bi bili študentje v Gorici pri Slivnici nezaželeni, bi jim že ob našem prvem kontaktu odrekli najem dvorane Kulturnega doma Gorica pri Slivnici za nameravano prireditev. S predstavnikom kluba sva se dogovarjala le v telefonskem pogovoru, v katerem je izrazil željo, da bi v naši dvorani organizirali koncert. Ker poznam prostorsko problematiko ŠKMŠ, sem mu najem načeloma obljubil že ob prvem kontaktu, misleč, da gre za enega izmed Mini koncertov, ki jih večkrat pripravljajo v raznih prostorih v Šentjurju.

Kasneje je komunikacija potekala po elektronski pošti, v kateri so prosili, da bi čim prej podpisali pogodbo o najemu. Da bi o nameravani prireditvi izvedel kaj več, sem na elektronsko sporočilo odgovoril z vprašanjem, kako dolgo bo prireditev trajala in kakšna bo glasnost glasbe. V odgovor sem dobil le, da bo prireditev trajala do pete ure zjutraj, glasnost bo pa ves čas enaka. To so bili meni edini podani podatki o prireditvi Šentech. Izdali smo pogodbo o najemu, misleč, da bodo poskrbeli za javni red in mir v skladu z zakonom.

Predstavnik kluba se je v sami dvorani Kulturnega doma sestal s hišnikom in mu objasnil, kako bodo za potrebe koncerta preuredili in zaščitili dvorano. Hišnik svoje delo opravlja odlično, nikakor pa ni pristojen za posvet in izdajo dovoljenja za predelavo dvorane v korist najemnika. Na opozorilo krajanov, da se v Gorici pri Slivnici pripravlja velik koncert, sem začel sam iskati podrobnejše informacije o samem dogodku. Podatkov o tem, da bosta v dvorani dva odra, da je za udeležence organiziran avtobusni prevoz iz Celja in Šentjurja, da bo na prireditvi gostinska ponudba, da bo omenjeni koncert techno in house glasbe, sam nisem imel.

Dobil sem klic s Policijske uprave Šentjur, ali sploh vemo, kakšna prireditev se pripravlja in da je le-ta varnostno tvegana. Prav tako so me poklicali tudi z Upravne enote Šentjur, da se moramo sestati na ustni obravnavi v zvezi s Šentechom, da ugotovimo, ali je dvorana sploh primerna za prireditev takšne vrste. Kot je razvidno iz odgovora Upravne enote, je bila pisna vloga iz strani organizatorja na Upravno enoto vložena le dan pred odpovedjo najemne pogodbe, ne pa takoj po podpisu pogodbe, kot je navedeno v Izjavi za javnost.

Če v dvorano postavimo maksimalno število sedežev, lahko dvorana sprejme največ 450 obiskovalcev. V tem primeru so organizatorji nameravali prodati 500 vstopnic, verjetno bi bilo obiskovalcev še več, ti pa bi morali prireditev spremljati zunaj dvorane, za kar mi ne moremo izdati dovoljenja, saj zemljišče okoli doma ni v lasti KS Gorica pri Slivnici. Že zaradi tega dvorana ne ustreza taki prireditvi, poleg tega pa tudi ni klimatizirana in bi posledično morali prostor dodatno hladiti.

Z vsem spoštovanjem do techno in house glasbe, avtorjev, izvajalcev in ljubiteljev. Verjetno ne bom povedal nič novega, da je narava takšnih koncertov tvegana, kajti take dogodke lahko spremljajo tudi nedovoljene psihoaktivne snovi. Zloraba ali uporaba le-teh lahko privede do neželenih situacij, ki jih tudi dober organizator (ŠKMŠ) ne more preprečiti. V neposredni bližini Kulturno-gasilskega doma teče reka Voglajna, ki ob in po padavinah zelo naraste, v neposredni bližini je prometna cesta, v neposredni bližini doma so stanovalci …

Zaradi vseh zgoraj omenjenih dejstev, sem se po posvetu s svetniki sveta KS in predstavniki drugih inštitucij odločil, da pogodbo o najemu odpovem, o čemer sem predstavnika in predstavnico kluba tudi predhodno obvestil. Moja odgovornost, kot aktualnega predsednika KS Gorica pri Slivnici, je v prvi vrsti skrb za zaščito interesov krajanov in premoženja , ki ga imamo v upravljanju, ne pa organizacija takih prireditev za vsako ceno.

Pri organizaciji tako velikega dogodka, kot ugotavljajo predstavniki ŠKMŠ, bi se morali za mizo sestati vsi – predstavniki ŠKMŠ, KS Gorica pri Slivnici, PP Šentjur, UE Šentjur – in se pogovoriti o podrobnostih organizacije ter izpeljave samega dogodka. Verjamem, da bi skupaj našli rešitev. V mesecu marcu je bilo v Gorici pri Slivnici organizirano Prvenstvo Slovenije v krosu. Predstavniki Atletskega kluba Šentjur so prišli k nam, pogovorili smo se o vseh podrobnostih dogodka, z lastniki zemljišč, z društvi itd, prireditev pa je odlično uspela.

Na tem mestu bi morali nastopiti nekdanji člani ŠKMŠ, ki v danem primeru podpirajo mlade, in jim z izkušnjami pomagati, kako pristopiti k organizaciji takšnega dogodka. V svetu KS ne sedimo samo pisarniški delavci, ampak smo tukaj tudi taki, ki delamo v zdravstvu in med drugimi pomagamo poškodovanim ter onemoglim, ki prihajajo s podobnih prireditev, kot bi bila ta, o kateri je govora. V Gorici pri Slivnici organiziramo veliko prireditev, zato so nam dobro poznani postopki in urejanje dovoljenj na Upravni enoti Šentjur. Takšni so predpisi in potrebno jih je spoštovati ter izpolnjevati. Na strani organizatorja pa je, ali bo tem predpisom zadostil in prireditev izpeljal ali pa namero opustil, če zahtevam ni mogoče zadostiti.

Da so predpisi takšni, kot so, je po eni strani prav, kajti živimo v družbi, ko samo čakamo in prežimo, da bo šlo kaj narobe, potem pa s tožbami od odgovornih terjamo materialno odgovornost. Menim, da odpoved prireditve, kot je Šentech, mladim ne bi smela predstavljati motiva, da bi odhajali iz občine Šentjur. Mladi imajo v občini sorazmerno dovolj infrastrukturnih in društvenih možnosti, da se lahko udejstvujejo na športnem, kulturnem, družabnem in drugih področjih. Kot mi je znano imajo z organizacijo takšnih koncertov težave tudi v drugih krajih po Sloveniji, ne samo v Občini Šentjur, katere sestavni del je tudi KS Gorica pri Slivnici.

V dvorani Kulturnega doma Gorica pri Slivnici smo med drugim organizirali tudi veliko »modrijanskih« prireditev, kot se izgleda po novem imenuje narodno zabavna glasba. Človek bi pričakoval, da smo v letu 2016 presegli takšno šikaniranje narodno zabavne glasbe, nekoč »goveje«. Vem pa, da so to šikaniranje presegli ustvarjalci, izvajalci in poslušalci narodno zabavne glasbe ter jih ta opazka ne prizadene. Na šentjurskem je veliko kakovostnih narodno zabavnih ansamblov, veliko članov le-teh je študentov, veliko jih je svojo glasbeno pot začelo prav v Kulturnem domu Gorica pri Slivnici in vsi ti bodo v veliko večji meri ponesli dobro ime Šentjurja v svet, kot pa Šentech. Pred tedni je bila v javno obravnavo dana idejna zasnova nove športno-prireditvene dvorane v Šentjurju. Upam, da bodo k razpravi pristopili tudi člani ŠKMŠ in mogoče v novi dvorani našli možnost za organizacijo podobnih prireditev. Pri organizaciji prihodnjih dogodkov želim ŠKMŠ-ju veliko uspeha, vendar ne na način blatenja preko medijev in kazanja privzdignjenega sredinca.

S spoštovanjem vseh udeleženih in prizadetih, Janez Palčnik, KS Gorica pri Slivnici

Sorodne novice

V izdelavi nov Dolgoročni razvojni program Občine Šentjur

ViP

Novo vozilo dar gasilcem in celotnemu kraju

ViP

Triindvajsetič prehodili poti (domače) krajevne skupnosti

ViP

Prihaja Šentech

Jure Godler

Cesta do »konca sveta« odprta

ViP

Še zadnja šola proslavila nov plašč

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več