1.5 C
Šentjur pri Celju
25/10/2021
sentjur.net

Odprli razstavo Vojna za samostojno Slovenijo

Šentjur, 18. 6. 2021 – Letos mineva 30 let, odkar Slovenke in Slovenci živimo v samostojni Republiki Sloveniji. Dne, 23. 12. 1990, smo se državljanke in državljani odločili, da želimo živeti v samostojni in suvereni državi. 25. junija 1991 pa je bila plebesitarna volja potrjena z njenim rojstvom. Že naslednji dan je vojska JLA začela z izvajanjem agresije nad našim narodom. V spomnim na te dogodke so organizatorji Policijsko veteransko društvo Sever za celjsko območje – Odbor Šentjur in Dobje v sodelovanju z Občino Šentjur pripravili v Galeriji Zgornji trg razstavo z naslovom Vojna za samostojno Slovenijo.

Uvodoma so zaigrali člani Kvarteta policijskega orkestra in občinstvo prepričali, da je res ta dan srečni dan, saj so zaigrali priljubljeno privškovo skladbo. Tega časa, ko je bilo potrebno prijeti za orožje, se je v nagovoru spomnil šentjurski župan mag. Marko Diaci. Ta se je spomnil tudi lastne izkušnje, ko so po Sloveniji zavijali alarmi, on pa je kot mlad študent bil pripravljen tudi na možnost vpoklica. “Nastanek samostojne, neodvisne in demokratično utemeljene države Slovenije je edinstven in ključni dogodek v slovenski zgodovini. Je odraz narodovih stoletnih upov, narodne zavednosti ter pogumne in svobodne odločitve za lastno pot. In je spomin na čas, ko je bil slovenski narod enoten kot še nikoli dotlej,” je povedala moderatorka dogodka Polonca Jazbinšek.

Tega težkega časa se je spomnil tudi predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje Milan Urbanček. “Kljub temu, da je bila vojna v primerjavi z drugimi vojnami kratka, ni bila nič manj grozna. Padlo je več žrtev na obeh straneh,” je povedal Urbanček in se spomnil policista Stanislava Straška s Ponikve, ki je padel za obrambo domovine. Razstavo je predstavila Biserka Debeljak, sicer upokojena kustosinja Muzeja slovenske Policije, ki je zbrane vodila po razstavi. (Jure Godler)

Sorodne novice

Šentjurčani prejeli zahvalo za humanitarno pomoč

Jure Godler

Gasilski veterani na strokovni ekskurziji

Tjaša Ferlež

Zborovali tudi veterani

Zoran Borovšak

Gasilci pogasili ogenj na Šentjurjevem

Jure Godler

Malgaju v spomin

Zoran Borovšak

Neznanemu vojaku v spomin

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več