19.7 C
Šentjur pri Celju
24/05/2022
sentjur.net

Osemnajsta Slomškova sobota na Ponikvi

Ponikva, 25. 9.2021 – Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in Župnija Ponikva so v soboto, 25. septembra, na Ponikvi pripravili že 18. Slomškovo soboto. Tradicionalno srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov, staršev, otrok in drugih se je letos navdihovalo v Slomškovi misli »Ljubimo svojo domovino in besedo materino«.

Po pozdravnem nagovoru predsednice Marije Žabjek in duhovni misli duhovnega asistenta p. Silva Šinkovca je imela predavanje ddr. Barica Marentič Požarnik z naslovom »Učitelj kot vzgojitelj – spodbude in ovire«. Na ta dan so med slavnostno akademijo podelili tudi Slomškova priznanja in naziv častni član DKPS zaslužnim učiteljem in katehetom.

Ljubim svojo domovino in besedo materino

Letošnji prejemniki Slomškovih priznanj so: s. Ema Alič, Marija Pisk in Erika Ašič. Naziv častne članice je prejela ddr. Barica Marentič Požarnik. Priznanja je nagrajenkam podelila državna sekretarka Jelka Godec, ki je zbrane tudi nagovorila. »Ob prvem branju Slomškovih pridig ali drugih zapisov se srečamo s človekom, katerega vera je bila neizmerna in neomajna. Srečamo se s človekom, ki v svojih ostrih pridigah osvetli družbene probleme takratnega časa in daje nauke, po katerih bi se morali ravnati še danes. Njegova zapuščina Slovencem je neprecenljiva  Svoj nagovor pa je zaključila z mislijo: »Ljubimo svojo domovino in besedo materino.”

Podelili so tudi priznanja:

Podelitev priznanj in naziva častni član društva DKPS je potekala v okviru kulturnega programa, ki so ga sooblikovali vokalno-instrumentalna družina Baša iz Kamnika ter domačina Larisa in Rene Špur v vlogi Blažeta in Nežice v nedeljski šoli. S pesmijo in pripovedjo drobtinic iz Slomškove modrosti sta dnevu dala sproščenost, radost in veselje. Srečanje so sklenili s sv. mašo, ki jo je daroval celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž.

O Slomškovi soboti tudi z domačim župnikom

Veliko organizacije in priprav so v samo prireditev vložili tudi domačimi z domačim župnikom Alojzem Kačičnikom, ki je takole povedal: »Izreden zaklad predstavljajo tudi nagrajenci, saj so to osebnosti, ki svoje delo opravljajo na popolnoma predan in večinoma tudi na svoj, izviren način. Nemalokrat je to za njih priznanje za življenjsko delo. Prav posebej pa sem se tega dne veselil, ker je bil z nami prvič naš novi celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž. Zagotovo je zanj Slomškova rojstna župnija poseben kraj, za nas pa sta njegova prisotnost med nami in njegova beseda spodbuda h krepostnemu življenju.«  (Tjaša Ferlež, Foto: Jože Potrpin)

Sorodne novice

Teden Karitas zaključili na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Slomškov simpozij – Če hočeš druge vneti, moraš sam goreti

Jure Godler

Slomškov dan na Ponikvi – slovenski dan učiteljev

Tjaša Ferlež

“Slomškovi častilci” z lučkami na pohod

Tjaša Ferlež

Ali imamo odprto srce do tistih, ki so potrebni naše pomoči?

Jure Godler

Vloge strokovnih sodelavcev v vzgoji in izobraževanju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več