23.6 C
Šentjur pri Celju
21/09/2023
sentjur.net

Z akcijo Manj svečk za manj grobov zbrali 3.800 evrov

Šentjur, 25. 2. 2023 – V Šentjurju je ob lanskem dnevu mrtvih ponovno potekala akcija »Manj svečk za manj grobov«, pretekli teden pa so jo uradno tudi zaključili. Gasilci gasilske zveze Šentjur so za zbrana sredstva dobili nove čelade, namenjene gašenju požarov v naravi. Kupljene so bile z denarjem, zbranim v akciji lani novembra, ki je del vseslovenske akcije.

Prostovoljci so skupaj z organizatorko akcije Mihaelo Rožej obiskovalce pokoplišča Šentjur spodbujali, naj namesto kupa sveč denar raje namenijo v dobrodelne namene, v simbol spomina pa na grob zapičijo ekološko razgradljivo zastavico z logotipom dobrodelne akcije oz. poslikan kamenček. Tako so pomagali lokalnim gasilcem, pa tudi pomembno prispevali k varovanju okolja. Prav sveče so ob prvem novembru namreč velik onesnaževalec.

3.818 evrov za čelade

Skupno je bilo zbranih 3.818 evrov, ki so jih porabili za nakup dvajsetih gasilskih čelad, ki so jih pretekli teden tudi uradno prevzeli. Prevzema so se poleg koordinatorice udeležili prostovoljci, gasilci iz gasilskih društev, ki so sodelovali v akciji, predsednik GZ Šentjur Aleš Guzej, ustanovitelj Fundacije Svečka Damijan Jelševar ter podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj. Program je povezovala Greta Kokot Rajković.

Guzej je povedal, da so se z veseljem odzvali povabilu k sodelovanju, saj gasilska organizacija temelji na prostovoljstvu in se še kako zavedajo te plemenite geste. Prav tako ni bilo veliko razmišljanja, kam nameniti denar, saj so ugotovili, da je narava vedno bolj neprizanesljiva, kar se je izkazalo tudi v minulem sušnem letu, ko so nas pestili požari v naravi.

Tudi gasilci GZ Šentjur so sodelovali pri gašenju na Krasu in spoznali, da čelade in zaščitna gasilska oblačila, ki jih uporabljajo za vse intervencije pri požarih v naravi, niso praktična, saj so oblačila zelo težka in vroča. Čelade, ki so jih prevzeli, pa so lahke, zračne in imajo očala, ki zaščitijo oči pred dimom in prašnimi delci, ki se pojavljajo v požarih v naravi. Zahvalil se je vsem prostovoljcem, ki so sodelovali in namenili svoj čas, koordinatorici akcije in vsem, ki so darovali svoj prispevek. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Med novimi podpredsedniki SLS tudi Mihaela Rožej

ViP

Predali zbrana sredstva za počivalnik v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Dobrodelna akcija: Manj svečk za manj grobov

Jure Godler

Napekli sladice za stanovalce in zaposlene doma starejših

Jure Godler

Mihaela Rožej: Vedno sem se zavzemala za pravice delavcev

Jure Godler

V boj za županski stolček tudi Mihaela Rožej

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več