20.4 C
Šentjur pri Celju
19/09/2020
sentjur.net

Pestra predstavitev goriških upokojencev v Ljubljani

Ljubljana, 20. 5. 2019 – Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je sredi maja potekal tridnevni osrednji dogodek Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) – Dnevi medgeneracijskega sožitja. Srž dogajanja je prevevalo medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost, s številnimi spremljevalnimi dogodki, od raznih delavnic, okroglih miz, sejemske razstave, do ustvarjalno-kulturnih programov. K mozaiku pestrega dogajanje so med drugim prispevali tudi člani Društva upokojencev (DU) Gorica pri Slivnici.

Od pesmi s Kozjanskega do eko izdelkov

Člani DU Gorica pri Slivnici so se predstavili na različnih področjih. Eno izmed teh je likovno področje, kjer so med razstavljenimi slikami, nastale na slikarski likovni koloniji v hotelu Delfin v Izoli, obiskovalci občudovali tudi izdelek Marjane Artiček. Na osrednjem odru je navdušila skupina Vaški kuharji, ki je izvajala stare pesmi iz avstroogrskih časov, s pridihom tem aktualnega časa, avtorja vodja skupine Franca Žureja. Na povabilo goriških upokojencev, pa se je na Uricah poezije z dvema pesmima predstavila Majda Rezec.

Prav posebej obiskane in navdušojoče so bile rokodelske stojnice. Na eni izmed njih je celodnevno delavnico vodila tudi članica goriških upokojencev Irena Seničar. Navdušila je z vse bolj aktualnimi ekološkimi temami in izdelovanjem eko vrečk, namenjene nakupu, predvsem zelenjave. Seničarjeva izdeluje tudi torbice iz starih kavboj izdelkov, predpasnike in podobno, katerim iznajdljivo prida kanček sodobnosti. Pomembno je, da njeni izdelki nastajajo samo  iz recikliranega materiala.

Rokodelstvo na Slovenskem

Na razstavi je s svojim orhidejami z lučko iz najlonk sodelovala tudi Irena Robič.  Sicer pa se  je z razstavo svojih voščilnic predstavila tudi predsednica Zdenka Bevc Škof, ki jih sama izdeluje iz različnih materialov, pri izdelovanju pa se prepušča domišljiji in trenutnemu navdihu.  Obisk tridnevnega dogodka pa je Škofova izkoristila še za udeležbe na okroglih mizah, kjer so odstirali teme o razvoju in mestu rokodelstva na Slovenskem, v glavni vlogi upokojencev na tem področju. Sodelovala je tudi v komisiji za izbor naj voščilnice na ZDUS-u.  Nedvomno so goriški upokojenci bili eni od 71-ih sodelujočih društev, ki so prispevali bogato predstavitev ne le svojega društva, temveč kraja in Občine Šentjur kot celote.

(Majda Rezec, foto:Slavko Škof)

Sorodne novice

Goriški upokojenci na romanju v Izoli

Jure Godler

Najmlajši predsednik na čelu DU Dramlje

Jure Godler

Ernestu Zidanskemu velika plaketa ZDUS-a

Jure Godler

Zmaga v Gorico pri Slivnici

Jure Godler

Slivničani osvojili balinarski pokal

Zoran Borovšak

Tradicionalna Mednarodna kulturna prireditev upokojencev

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več