-2.7 C
Šentjur pri Celju
19/01/2022
sentjur.net

Planinsko društvo Šentjur praznovalo 70. obletnico

Resevna, 25. 9. 2021 – V soboto  je bil pomemben dan za člane Planinskega društva Šentjur, saj so praznovali 70-letnico obstoja društva. Okoli štirinajste ure popoldan so se zbrali pri planinskem domu na Resevni in s kulturnim programom in podelitvijo priznanj obeležili visok jubilej. Planinstvo je ena najbolj množičnih, v zadnjem času tudi popularnih, športno-rekreativnih dejavnosti v Sloveniji, z veliko pozitivnimi učinki. Z zahtevno organizacijo prireditve se je spopadla Mihaela Rožej, ki je poleg Brede Pavlič prevzela tudi vlogo moderatorke dogodka. Člani Ansambla Simona Gajška so se celo povzpeli na resevniški stolp in kar z njega s pesmijo popestrili program.

Gore so lepota

Zbrane je pozdravil in nagovoril predsednik Planinskega društva Šentjur Peter Jevšnik. »Gore so lepota, čeprav je težko govoriti o lepoti, ki je zadeva srca, občutka hrepenenja in notranjega miru. Vsakdo doživi gorsko naravo po svoje, eden mnogo, drugi malo ali celo ničesar, lahko pa trdim, da so naše gore lepe, poleti, pozimi, spomladi in jeseni, zjutraj, podnevi, zvečer in ponoči. Lepe so v soncu, v vročini dneva, v megli, prav posebno čarobne pa so v nevihti. Lepe so, pa naj bodo visoke ali nizke, če jih uživamo v samoti ali družbi, kadar smo veseli ali žalostni. Naše besede so preslabotne, da bi lahko prikazale vso lepoto, ki jo občutimo, saj kdor v bogastvu te lepote uživa, se tudi sam bogati.« Njegov govor pa so zaključili z lepo planinsko pesmijo S Triglavskega veter pogorja v izvedbi pevske skupine Prijatelji Resevne.

Skrb za poti

Šentjurski markacisti skrbijo za okoli 42 km planinskih poti po naši Občini. Društvo izobrazi planinske vodnike z licenco, ki načrtujejo in vodijo planinski pohod po pravilih PZS. Glavna naloga je varno pripeljati domov vse pohodnike. Zgovoren je podatek, da se je letos zgodilo v gorah več kot 400 nesreč, 17 ljudi je umrlo, toda niti ena nesreča se ni zgodila pri organiziranih pohodih, ki so jih vodili planinski vodniki.

Predsednica Savinjskega meddruštvenega odbora planinskih društev Manja Rajh je povedala: »Večkrat sem se spraševala, zakaj Občina Šentjur potrebuje štiri planinska društva, pa mi je predsednik Peter Jevšnik povedal, da sodi občina po teritoriju med največje v Sloveniji. Je torej teritorialno precej razdrobljena. Morda okrog 180 članov letno ni veliko, vendar dovolj, da izpeljejo številne akcije z mladimi, odraslimi, vzdrževanje planinskih poti, in seveda priljubljenega planinskega doma na Resevni. Mnogo prostovoljnih ur je potrebnih za to delo. Letošnji društveni jubileji potrjujejo, da članom ne manjka energije in zagona.«

Ponosni na planinski dom Resevna

PD Šentjur upravlja tudi s Planinskim domom Resevna, kar jim prinaša veliko veselja in dela kot tudi skrbi. Njegova vloga doma se je z leti spreminjala. Najprej je dajal zatočišče planincem, kasneje je omogočal druženje obiskovalcev. Danes dom obiskovalcem nudi hrano in pijačo, žal pa nima urejenih prostorov za nočitev, zato kliče po nujni ureditvi prostorov in energetski sanaciji. V sodelovanju z Občino Šentjur so prvi napori že dali začetne rezultate, saj je bilo društvo izbrano za nepovratna sredstva in v naslednjem letu bo pričelo z ureditvijo le-tega. Seveda bodo potrebna še velika dodatna finančna sredstva.

V njem so ustanovili New Swing Quartet, ki je imel 27. aprila 1968 na Resevni, v okviru oddaje Pokaži kaj znaš, prvi pomembnejši nastop. V njihovem imenu pa je spregovoril Marjan Petan: »V  imenu kvarteta bi rad čestital za 70 let PD in obljubil, da se bomo vsako leto v maju z mladimi vračali na Resevno tudi v spomin na žal že preminulega člana baritonista, učitelja Rada Razdevška.«

Priznanja in zahvale

Društvo je član krovne organizacije Planinske zveze Slovenija in član savinjskega meddruštvenega odbora. Predsednica savinjskega odbora Manja Rajh, ki je skupaj s predsednikom podelila priznanja članom društva.

Priznanja PZS so prejeli:

 • Drago Zdolšek – zahvalna listina PZS,
 • Marta Zdolšek – Bronasto priznanje PZS,
 • Zdenka Petauer – Bronasto priznanje PZS,
 • Breda Pavlič – Bronasto priznanje PZS,
 • Marjan Jurgelj – Bronasto priznanje PZS,
 • Peter Jevšnik – Bronasto priznanje PZS,
 • Mihaela Rožej – Bronasto priznanje PZS,
 • Branko Petauer – Srebrno priznanje PZS.

Zahvalno listino PD Šentjur je podelila podžupanja občine Šentjur, Silva Koželj. Ta je v nagovoru zbranim poudarila, da bila brez Planinskega društva Šentjur, marsikatera planinska pot zaraščena in marsikateri planinski dom bi razpadal. Obljubila pa je tudi občinsko pomoč za obnovo doma na Resevni.

Zahvalno listino PD Šentjur so prejeli:

 • Prijatelji Resevne: pevska skupina je že pred mnogimi leti nastala na Resevni, ko so z dobro voljo, pesmijo in igranjem na instumente pripomogli k veselemu vzdušju, zaradi česar so mnogi obiskovalci radi zahajali v dom. Člani zasedbe so se z leti spreminjali, žal so nekateri med njimi ža pokojni. Prijatelji Resevne radi sodelujejo tudi na naših prireditvah.
 • New Sving Quartet: ustanovljen je bil na Resevni in ves čas ohranja in neguje te korenine. Vsako leto organizirajo pohod na Resevno, tudi v spomin na njihovega žal pokojnega člana Rada Razdevška. Ime Resevne so ponesli s sabo po svetu.
 • Rado Frece: eden prvih Prijateljev Resevne, ki vedno rad vzame v roke harmoniko, da popestri vzdušje v domu. Zato mu je bilo zaupano skrbništvo oz. botrstvo nad resevniško harmoniko.
 • Jurkovšek Ivan – Anzi: častni član, z dušo in telesom planinec in velik skrbnik doma, kadar nikogar ni tukaj, vedno poskrbi, da je vse v redu.
 • Iveta Perc, najemnica doma, ki s svojima staršema mamo Slavko in atom Stanetom skrbi že skoraj deset let za planince in obiskovalce doma in zaradi njih se obiskovalci radi vračajo na Resevno.
 • Ljubej Stanko, častni član planinskega društva in naš dober zgled, ki je še pri 80. letih bil na Triglavu. Zdaj pa še vsak dan redno hodi v resevniške gozdove, čeprav bo jutri dopolnil častitljivih 90 let. Iskrene čestitke, Stanko Ljubej!

Za kulturno popestriev so poskrbeli: skupina pevcev Prijatelji Resevne pod vodstvom Petra Krča, Ansambel Simona Gajška, Majda in Marjan Petan in Rado Frece, boter resevniške harmonike. Planinsko društvo Šentjur se najlepše zahvaljuje tudi svetniškim skupinam Občine Šentjur, ki so se vse odzvale in s svojo donacijo pripomogle k izvedbi prireditve.  (Tjaša Ferlež, foto: Branko Petauer)

 

Sorodne novice

Prejeli smo: Pohod po obronkih naše občine

Jure Godler

V duhu delavskih pravic na Resevni

Jure Godler

Ipavci praznovali 70. obletnico delovanja

Jure Godler

Resevna oskrbnikom in planincem prijaznejša

Zoran Borovšak

Za delavske pravice

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več