18.9 C
Šentjur pri Celju
15/08/2022
sentjur.net

Po skoraj vseh vremenskih pogojih tokrat v vetru

Šentjur, 10. 3. 2017 – Na potomko 400 let stare mariborske trte, modre kavčine, smo Šentjurčani zelo ponosni. Tako, da proslavljamo tri sadike kar dvakrat na leto – ob rezitvi ter ob trgatvi. Obe obveznosti vinogradniki še predobro poznajo, saj je od prve zelo odvisna druga. Že tradicicnalno pa se v Zgornjem trgu pripravi manjša proslava tudi v čast vinogradništvu. Župan mag. Marko Diaci je vinogradnikom zaželel, da jim bo po katastrofalnem vremenu v lanskem letu letošnje veliko bolj naklonjeno, posledično pa bodo pridelali boljšo vinsko kapljico.

O vremenskih težavah je spregovoril tudi mestni viničar Jurij Malovrh. Njegov vinograd je lansko leto udarila pozeba, sneg, pa še ena poseba. “Kar je zraslo, so prišle v vinograd srne, ki so grozdje “poštucale”, sledila je toča v jeseni, pa ptiči.” Nadaljeval je, da letos z viškom vina nima skrbi. Lansko leto je zgornjetrška trta zelo lepo rodila okoli 300 grozdov. Tokrat se je rezitve udeležil specialist za vzgojo trte in predavatelj Roman Štarbuc. Malovrh se mu je za vso prelito znanje zahvalil s priznanjem Vinogradniškega društva Šentjur. Trto so po uradnem delu še porezali pod budnim očesom mestnega viničarja in Šarbuca. Zbrane pa je tudi pozdravila vinska kraljca Sv. Helene Tjaša Romih. Za kulturni program so poskrbeli pevke in pevci MePZ Zgornji trg. (Jure Godler)

Sorodne novice

Protokol rezitve trte opravili kar na Ipavčevem vrtu

Jure Godler

Novo vinsko kraljico okronali v mehurčku

ViP

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler

Četrt stoletja stara potomka najstarejše trte bogato obrodila

Jure Godler

Ob zimskem rezu čestitali gospodarju trte

Jure Godler

Na “lojtrah” potrgali mestno trto v Zgornjem trgu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več