29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Podelili občinska priznanja za prostovoljce leta 2019

Šentjur, 8. 6. 2020 – V naši občini in tudi drugod živijo ljudje, ki delujejo prostovoljno, ki s svojim delom lajšajo življenja mnogih sokrajanov, skrbijo za okolje ali delujejo v dobrobit kraja. Njihova požrtvovalnost pa ne sme biti spregledana, zato vsako leto izberejo tiste, ki jih predlagajo za priznanje najrazličnejša društva in organizacije. Župan mag. Marko Diaci jim vsako leto s podelitvijo priznanj izrazi hvaležnost in podporo.

“Podelitev priznanj vsako leto izvajamo v mesecu aprilu, vendar smo zaradi epidemije Covid 19, podelitev morali zamakniti v mesec junij. Ampak poskrbeli smo vsaj za aprilsko vreme,” je uvodoma z posrečeno šalo začel svoj govor župan. Izpostavil je, da so v Mladinskem centru Šentjur že v začetku epidemije pozvali občane, da se registrirajo kot prostovoljci. Odziv je bil neverjetnen, saj so se registrirali za morebitno pomoč številni posamezniki, ki niti ne delujejo v okviru društev in organizacij, ter se jim za to gesto, ki jo k sreči niso potrebovali, še posebej zahvalil.

Datum podelitve priznanj za prostovoljce leta pa ni bil naključno izbran. Na ta dan je tudi svetovni dan gasilcev, ki so v Sloveniji večinoma organizirani kot prostovoljni gasilci. Gasilci se izkažejo povsod, kjer jih ljudje potrebujejo – naj si bo to gašenje požarov, elementarne in druge nesreče … O prostovoljstvu je spregovoril tudi predsednik Gasilske zveze Šentjur (GZŠ) Aleš Guzej, ki je lansko leto bil tudi eden naj prostovoljcev v kategoriji nad 31. let. “Gasilska organizacija je v Sloveniji najštevilčnejša splošno reševalna služba v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter pomemben dejavnik pri zagotavljanju nacionalne varnosti na tem področju,” je dodal predsednik GZŠ. V vseh gasilskih društvih v Sloveniji deluje skoraj 190.000 članov. Pohvalil je, da imajo v primerjavi z ostalimi društvi v Evropi največ članic in mladine.

Preden pa so začeli z uradnim delom prireditve, ki se je tokrat odvijala na prireditvenem prostoru na Ipavčevem vrtu, pa so zaigrali tudi člani Komornega orkestra klavirske harmonike Glasbene šole Šentjur, pod vodstvom Francija Kolarja.

Nagrajenci v kategoriji do 18. leta

Pisno pohvalo za prostovoljno delo v kategoriji do 18. leta je na predlog OŠ Dramlje prejela Julija Horvat. Aktivna je na mnogih šolskih področjih, odlikuje pa jo skrb za sošolce in dejavnosti razreda. V razredu ima povezovalno vlogo in nesebično nudi pomoč vrstnikom, mlajšim učencem in razredničarki. V imenu celega razreda je prostovoljno od donatorjev priskrbela izdelke za srečelov, s katerim so učenci zbirali sredstva za zaključni izlet.

Pisno pohvalo je prejela tudi Ekipa PGD Slivnica pri Celju, ki jo sestavljajo Gregor Mansutti, Peter Mansutti in Benjamin Košak. So srednješolci, ki že od malih nog sodelujejo pri PGD Slivnica pri Celju in Planinskem društvu Gorica pri Slivnici. Dejavni so v številnih oblikah gasilskega in mladinskega tekmovanja, izkazujejo veliko pripravljenost za učenje in veliko prostega časa namenijo vajam. Izkazali so se tudi pri organizaciji 90-letnice delovanja gasilskega društva.

Občinsko priznanje je prejela Petra Korenjak, devetošolka OŠ Dramlje. V šoli se je izkazala kot prizadevna učenka in članca otroškega parlamenta, mednarodnega projekta Erazmus, igrala je v gledališki skupini Ostržek ter angleški gledališki dramski skupini OŠ Dramlje. Prav tako je aktivna tudi na številnih prireditvah izven šole. Poleg vseh obveznosti najde čas tudi za šolo, saj je odlična učenka in rada pomaga tudi sošolcem.

Nagrajenci v kategoriji od 19. leta do 30. leta

Za prostovoljno delo v lokalni skupnosti je na predlog Razvojne agencije Šentjur pisno pohvalo prejela Anja Debeljak. Je šolana okoljevarstvenica, ki jo to delo zelo veseli, zato je zanjo ozaveščanje mladih o okoljskih izzivih – izziv. Izvajala je eko okoljske delavnice v dijaškem domu Šentjur, med tem pa je vedno pripravljena priskočiti tudi na pomoč Mladinskemu centru Šentjur, pri izvedbi projektov, dogodkov in drugih aktivnosti.

Tudi Ano Štante prejemnico pohvale za trud je predlagal Mladinski center Šentjur. Redno pomaga pri vseh dejavnosti v času odprtja Aktivatorja, njena aktivnost v mladinskem centru pa se je začela že leta 2018, ko se je pridružila ekipi. Animira mladostnike, jih vzpodbuja, jim pomaga pri učenju plesa in drugih veščinah. Je oseba na katero se lahko zanesejo in delo bo vedno odlično opravila, četudi zanj ne bo dobila plačila.

Pisno pohvalo je na predlog ŠKMŠ prejel tudi Žiga Kukovič – namesto njega je priznanje dvignil predsednik kluba Robert Kladnik. Žiga je prostovoljni aktivist kluba, deluje pri organizaciji in izvedbi raznih dogodkov. Veliko truda je vložil v organizacijo dogodka Šentrock 2019, je upravitelj prostora P2 ter dežurni aktivist kluba.

Občinsko priznanje za svoje prostovoljno delo v kategoriji od 19. do 30. leta je na predlog Združenja slovenskih katoliških skavtov, odbora Šentjur prejel Ambrož Romih. Zaradi študijskih obveznosti je v njegovem imenu priznanje sprejel njegov oče Ivan Romih. Že kot osnovnošolec se je leta 2008 pridružil šentjurskim skavtom in izkazal velik potencial za vodenje. Zadnja tri leta je postal tudi vodnik in je velik vzgled mlajšim skavtom. Njegovo delo zajema pripravo in izvedbo dvournih tedenskih srečanj skozi celo leto ter izvedbo 10-dnevnega poletnega tabora. Kot četovodja je prevzel odgovornost za 20 mladih, ki se udeležujejo regijskih in državnih projektov.

Nagrajenci v kategoriji od 31. leta

Pisno pohvalo za svoj trud in delo v lokalni skupnosti je prejela tudi Fanika Cmok. Med drugim vodi srečanja župnijske Karitas, vodenje vseh evidenc in pisarne župnijske Karitas. Prav tako pomaga pri razdeljevanju hrane iz Hoferja in obiskuje ljudi po domovih v Črnolici in Domu starejših Šentjur, kjer vodi tudi molitvene skupine.

Pohvalo, po predlogu Društva upokojencev Šentjur, je prejela tudi Slavica Golež. Pohvalo je prejela ker vedno priskoči na pomoč pri dostavi humanitarnih paketov, poskrbi za nabavo živil, organizira pomoč v zvezi z oblačili, ter si vzame čas za obisk starejših an domu. Sodeluje tudi pri projektu Starejši za starejše za boljše življenje doma.

Pismo pohvalo za delo na področju športa je prejel tudi Zoran Leskovšek. Poznamo ga kot velikega promotorja nordijske hoje in je tudi učitelj tega športa, ki je dosegljiv prav vsakemu. Za pohvalo ga je predlagalo Društvo nordijske hoje Šentjur.

Na predlog Društva upokojencev Šentjur je občinsko priznanje prejela tudi Jožica Ratej, ena njihovih najbolj aktivnih članic. Začela je že leta 1992, kot poverjenica za KS Ponikva in še vedno skrbi za 200 članov s Ponikve. Je vodja poverjeniške mreže in članica upravnega odbora društva. Aktivna je pri organizaciji izletov, po potrebi je tudi spremljevalka starejših na izletu. Sodeluje tudi kot prostovoljka pri projektu Starejši za starejše za boljšo kakovost življenja doma. Obiskuje vse starejše od 69 let v svoji okolici, zelo aktivna pa je bila tudi v PGD Ponikva.

Na predlog OZ Rdečega križa Šentjur je občinsko priznanje prejel tudi Rudi Budna. Je dologoletni prostovoljec Rdečega križa enote Planina pri Sevnici. Vseskozi si je prizadeval, da enota ni ostala brez vodstva in tako ugasnila. Aktiven je pri obiskih in obdaritvah starejših, bolnih, invalidnih in osameljenih na domu. Prav tako je vedno pripravljen na sosedsko pomoč, pomoč socialno ogroženim in nemočnim, pri organizaciji srečanj za starejše in pobiranju članarine in prostovoljnih prispevkov.

Kategorija nad 31 let, ki delajo z otroki in mladino

Pisno pohvalo za trud in prostovoljno delo je na predlog Zveze prijateljev mladine Šentjur prejela Aleksandra Gradišnik. Je srčna in ustvarjalna prostovoljka polna novi in svežih idej, ki so v celoti namenjene otrokom in njihovi ustavrjalnosti. Kot predsednica društva je DPM Šentjur je dvignila kvaliteto pri ustvarjanju novih projektov na področju prometa. Njena srčnost in skrb za socialno ogrožene otroke se je izkazala pri zbiranju šolskih potrebščin.

Občinsko priznanje za delo z otroki in mladino je prejela Stanka Tanšek, ki je že od rane mladosti predana gasilstvu. Je članica odbora v PGD Slivnica pri Celju in članica komisije za mlade pri GZ Šentjur. Je mentorica za mladino in ima funkcijo višjega gasilskega častnika. Poleg tega že več kot 20 let poje pri Vokalni skupini Kresnice, kjer tudi pomaga pri organizaciji številnih prireditev doma in izven občine. Še posebne zasluge je imela ob praznovanju 90-letnice društva.

Po podelitvi vseh pohval in priznanj pa je organizator dogodka Občina Šentjur, oddelek za družbene dejavnosti, zbrane nagrajence in ostale še pogostil. (Jure Godler)

Sorodne novice

Spomnili so se 90-letnice smrti Ane Wambrechtsamer

Jure Godler

Najboljši športniki prejeli priznanja za leto 2019

Jure Godler

Bučno juho zamenjali s tekmovanjem v luščenju bučn’c

Jure Godler

Občina Dobje ponosno zaključila drugo desetletje obstoja

Jure Godler

V 12 letih so nagradili že preko 200 prostovoljcev

Jure Godler

Vrtec praznuje. Kaj praznuje? Rojstni dan!

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več