14.8 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Poklon ”godcu vseh godcev” v Gorici pri Slivnici

Gorica pri Slivnici, 18. marca 2018 – Letos mineva že sedem let, odkar nas je zapustil velikan slovenske narodno-zabavne glasbe Lojze Slak. Ponarodele melodije, poizvajalci in vse več zanimanja mladih za tovrstno glasbo so dokaz, da njegov duh in duh njegove glasbe še kako živita. Še en dokaz zato je tudi Večer glasbe Lojzeta Slaka, ki se je minulo nedeljo odvil v Kulturnem domu Gorica pri Slivnici, saj je polna dvorana poslušalcev od blizu in daleč kar pokala po šivih. V skoraj poltretji uri trajajočem koncertu, ki ga je Glasbena šola Rošer priredila v sodelovanju z družino Slak, se je na odru zvrstilo več kot šestdeset nastopajočih; zborček GŠ Rošer, Slakov tesen prijatelj in domačin Jože Bohorč, OPZ OŠ Slivnica pri Celju, harmonikarski orkester GŠ Rošer ter koncertni ansambel, ki je v pravi dolenjski noši nastopajoče spremljal skozi celoten večer. Čeprav v zvrhani dvorani prostora za ples med poslušalci ni bilo, so si ga pred odrom nekaj izborili folklorniki s Svetega Štefana, ki so z raznimi nemimi skeči dodatno poživili dogajanje.

Koncert je skozi obdobja delovanja Ansambla Lojzeta Slaka spremljal povezovalec večera Jernej Brilej, ki je z obilico zanimivih dejstev in anekdot smiselno zaokroževal posamezne sklope. Na odru sta se mu tekom večera pridružila tudi Slakov sin Robert Slak in Lojzetova žena Ivanka Slak, ki je – mimogrede – domačinka s Svete Helene. Kot vrhunec večera so na oder, sicer v nekoliko pomlajeni zasedbi, stopili še redni sopotniki Slakovega krovnega ansambla Fantje s Praprotna in koncert zaključili z najprepoznavnejšimi napevi ansambla, med njimi Čebelar in V dolini tihi, kjer se je kot gromki uglašeni urnebes k petju pridružilo še občinstvo, ki je z glasnim skandiranjem dočakalo še (zgolj) en dodatek. Zadovoljni obrazi so si po koncertu lahko ogledali še razstavo ”Moje plošče so moje knjige” o življenju in uspehih Lojzeta Slaka in njegovega ansambla. Z grammyjem nagrajenega ”godca vseh godcev”, kot ga ljubitelji njegovega glasbe imenujejo, bodo letošnjega septembra počastili z odprtjem muzeja v rodni Mirni peči. (Vid Palčnik)

Sorodne novice

V Dobju večer posvetili Slakovi glasbi

Tjaša Ferlež

Umrl je Jože Bohorč, godec Kozjanskega

ViP

Gasilski veterani na strokovni ekskurziji

Tjaša Ferlež

Ko zapoje ljudska pesem

ViP

Večno mladi otvorili sezono

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več