31 C
Šentjur pri Celju
17/07/2024
sentjur.net

POŠ Blagovna proslavila 120-letnico obstoja

Blagovna, 23. 6. 2022“Mi smo z Blagovne, to najboljša šola je, med gozdovi, travniki …,” je v četrtek na Podružnični osnovni šoli Blagovna zadonela šolska himna. Kakopak ne, saj so učitelji in učenci proslavili 120-letnico obstoja šolske zgradbe. V ta namen so v šolski telovadnici pripravili proslavo “stari dami” v čast, ki so jo otvorili s šolsko himno. Kot se spodobi pa so obiskovalci dodobra napolnili telovadnico šole.

Zbrane je pozdravila Petra Artnak, vodja podružnice. “Naša slavljenka leta dobro skriva, saj je polna otrok, ki jo delajo radostno s vojo domačnostnjo pa očara vsakogar, ki prestopi njen prag,” je romantično začela svoj govor. Šola je v 120. letih doživela številne prenove, zadnja je bila leta 2018 ko so obnovili kuhinjo za potrebe šole in vrtca, ter rekonstrukcijo stopnišča, ki vodi v prvo nadstropje. Prav tako so prenovili kurilnico, številne načrte pa bodo vstrajno in počasi realizirali. “Šola ni le stavba, je vsebina, so ljudje,” je nadaljevala.

Izpostavila je prednosti manjše šole, ki omogoča večjo pristnost ter lažje grajenje medsebojnih odnosov in reševanje sporov. “Zato se mlademu človeku lažje oblikujejo vrdnosti, ki mu kasneje v življenju pomagajo pri uspešnem premagaovnju ovir,” je zaključila Artnakova. Šola nudi svojim učencem številne obšolske dejavnosti. Ob praznovanju 120-letnice pa so pripravili tudi likovno razstavo, ki je nastala v počasitev jubileja šola.

Majhnost oddelkov je prednost

Preden pa so dobili besedo otroci – vsi, ki obiskujejo šolo so namreč tudi zaigrali na odru pa je zbrane nagovoril še ravnatelj Jure Radišek. Poudaril je pomen vzgoje otrok, ki se v prvi vrsti začne doma v družini. “POŠ Blagovna ima ob manjših oddelkih idealne pogoje za kakovosten in sodoben pouk in ta je tudi njihova velika prednost,” je dodal ravnatelj. Zbrane je nagovoril tudi predsednik KS Blagovna Anže Rezar, ki je med drugim izpostavil tudi skorajšno obnovo dotrajanih tal v telovadnici. Izkoristil je priložnost in se z pisno zahvalo KS Blagovna zahvalil dolgoletni vodnji šole Alenki Gradišnik. Obiskovalce pa je na koncu pozdravila tudi podžupanja Silva Koželj. Izpostavila je, da so se že pred več kot 120. leti krajani zavedali kakšen pomen za kraj ima šola, tega se zaveda tudi občina, ki se trudi, da se ohanjajo tudi podružnične šole. Te šole so tudi kraj, kjer se družijo krajani in izvajajo številne aktivnosti.

Nastopilo 75 otrok

Po uvodnih govorih so dobili besedo otroci, ki so v plesu, igri in petju prikazali številne dejavnosti, ki se dogajajo na šoli. Od zborovskega petja, učenja plesa, športnih aktivnosti, čebelarskega krožka in drugih možnosti, ki jih imajo otroci. Zanimivo je to, da so v kulturnem programu nastopili prav vsi otroci, ki gulijo šolske klopi na Blagovni. Na koncu pa so zaključili še z čebelarsko himno. Ob koncu prireditve so za domačnost poskrbeli starši s skrbno pripravljenimi dobrotami. (Jure Godler)

Sorodne novice

Evakuacija POŠ Blagovna

Tjaša Ferlež

Na POŠ Blagovna s Timom Mastnakom tekli za dober namen

Jure Godler

Na POŠ Blagovna tekli za dober namen

Jure Godler

Likovna kolonija na POŠ Blagovna

Jure Godler

V PGD Lokarje obeležili 120-letnico delovanja

Tjaša Ferlež

Zaključek šolskega leta na POŠ Blagovna “čist izven okvirja”

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več