18.6 C
Šentjur pri Celju
20/08/2022
sentjur.net

Poslanska nadomestila – jih prejemajo tudi naši (bivši) poslanci?

18. julij 2022 – Poslanska funkcija velja za eno bolje plačanih v državi. Navadno se gibljejo med dva in pet tisoč evrov mesečno. Najbolje plačan je predsednik državnega zbora; Urška Klakočar Zupančič v tem mandatu prejema 5.419,54 evra bruto.

Državnozborski poslanci imajo po prenehanju mandata pravico uveljavljati nadomestilo plače. Vlogo za to morajo posredovati mandatno-volilni komisiji najpozneje v 15 dneh po prenehanju mandata. Do nadomestila so upravičeni vsi poslanci, ki so funkcijo zasedli vsaj šest mesec pred iztekom mandata. Nadomestilo jim pripada za največ šest mesecev, v primeru, da se bodo v naslednjih mesecih upokojili, pa se lahko prejemanje nadomestila podaljša še za maksimalno šest mesecev.

Letos je za nadomestilo zaprosilo 37 poslancev novega sklica državnega zbora, a se je število kmalu nekoliko zmanjšalo, saj so nekateri že našli zaposlitve. Nadomestilo prejemata tudi dva nekdanja šentjurska poslanca Lidija Ivanuša in Robert Polnar. Polzeljanka Ivanuša, ki je mandat začela pri Jelinčičevi SNS, kasneje pa prestopila v SDS, je v juniju prejela 3,166.78 evrov nadomestila. Robert Polnar, ki se je sredi mandata razšel s stranko DeSUS, pa je prejel 3,986.93 evra. Najvišje nadomestilo sicer prejema nekdanji predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Igor Zorčič, ki je v juniju na račun prejel 4,578.86 evra.

Za nadomestilo pa ni bilo potrebno zaprositi novi vodji poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Jelki Godec, ki je bila vnovič izvoljena na mesto poslanke. Godčeva je s 5.215,44 evra bruto plače v juniju tretja najbolje plačana poslanka, na drugem mestu je vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic, ki je prejel 5.390,33 evrov poslanske plače.

Sorodne novice

Se je nekdanja šentjurska poslanka poslužila ponarejenega PCT-potrdila?

ViP

Uradno: Jelka Godec na čelo poslanske skupine SDS

ViP

Jelka Godec ponovno izvoljena za poslanko

ViP

Kandidati podpirajo izstop zdravnikov iz javnega sistema plač?

Jure Godler

Kandidatka Nove Slovenije Cirila Lavbič se predstavi

Jure Godler

Polnar znova na volitve, a s kom?

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več