11.5 C
Šentjur pri Celju
27/10/2020
sentjur.net

“Povej, kaj bereš te dni”

Šentjur, 28. 2. 2019 – Literarno društvo Šentjur je v četrtek, zadnjega februarja, gostilo dva literata. Aleš Jelenko in Kristian Koželj sta se predstavila s svojima pesniškima zbirkama (Ne)obstoj in Muzej zaključenih razmerij. Aleš Jelenko je Konjičan, ki ima doslej tri lastne pesniške zbirke. Dvakrat je bil nominiran za nagrado Urška za najboljšega mladega slovenskega pesnika, finalist mariborskega Pesniškega turnirja, na mednarodnem pesniškem natečaju v Rimu je osvojil prvo mesto.

Lani je prejel občinsko Prešernovo nagrado za izredne dosežke na področju kulture v Slovenskih Konjicah. Bil je urednik predzadnjega šentjurskega literarnega zbornika Z besedami.Kristian Koželj je kot literarni ustvarjalec sodeloval na različnih domačih in mednarodnih festivalih in prejel kar nekaj vidnih nagrad. Je prejemnik Mentorjevega feferona za najboljšo protestno pesem ter državni podprvak na prvenstvu v slam poeziji.

Lani je natečaju revije Sodobnost prejel nagrado za najboljši slovenski esej. Poleg tega se zavzeto ukvarja z gledališčem, je somentor Celjske gledališke šole in mentor pesnikom srednješolcem. V letu 2018 je na njegovo pobudo v Celju zaživel pesniški festival Izrekanja. Pogovor z avtorjema je vodila Lučka Palir.

V prijetnem enournem literarnem večeru sta pesnika spregovorila o razlogih za nastanek pesmi in pesniških zbirk, razmišljala o vlogi rimane poezije danes in nekoč, o pomenu pesnikovanja in še kaj. Svoje pesmi sta brala sama. Kristian Koželj se je dokazal tudi kot glasbenik, na kitari je odigral in odpel nekaj slovenskih pesmi.  Z vprašanji ju je izzvalo tudi občinstvo. V sproščenem klepetu se je večer prevesil v noč. 

(Lučka Palir)

Sorodne novice

O sopotnikih in osatih

ViP

Z njegovimi aforizmi so počastili spomin na literata

Jure Godler

Z besedami in med njimi

Jure Godler

Na gradu Podsreda odstirali doživljanje metulja

Jure Godler

Ko Valentin sreča Venero

Jure Godler

Predstavili zbornik Minevanje in spomini

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več