25.3 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Predstavljamo: Čretnikovi – družina, ki poje že štiri rodove

Šentvid pri Grobelnem, 13. 3. 2017 – Korenine pevcev družine Čretnik segajo daleč nazaj. Oče Slavko Čretnik je otroštvo preživel na Kalobju, mati Jožica pa na Žusmu. Združila ju je ljubezen in skupen domek sta si ustvarila na Platinovcu pri Grobelnem. Družina se je počasi povečevala in tako so se jima v zakonu rodili štirje otroci – Mira, Jože, Dragica in Greta. Ves čas jih je spremljala ljubezen do petja, tako ob domačih opravilih in družbi sorodnikov in prijateljev.

Slavko in njegov brat Ludvik Čretnik sta prepevala res stare ljudske pesmi in marsikaterega slavljenca razveselila s petjem podoknice. Ljubezen do izbranega petja je bila prenesena tudi na vse štiri otroke. Vsako soboto so se zbrali na Čretnikovi domačiji na Platinovcu in ubrano prepevali. Tudi brat Ludvik je s svojo družino vedno rad prihajal na Grobelno in skupna pesem je zvenela še bolj ubrano in marsikomu segla do srca. Na takšen način se je vsa ožja in širša družina redno srečevala in mladim rodovom prenašala stare ljudske pesmi in ljubezen do glasbe.

Družinska ljubezen do petja

Greta Čretnik in Melita Bevc, pojejo in igrajo pri skupini Šentviških 5. Posebej povezani z glasbo so Mirina hčerka Melita in njuna sinova David in Sebastijan in ljubezen do glasbe se je prenesla v že četrti rod. David Bevc je glasbenik. Igra več inštrumentov, njegov glavni instrument pa je kitara. Poučuje otroke in mladino ter tudi odrasle. Igra v narodno zabavnem ansamblu Mladi upi in zelo rad prepeva v raznih glasbenih sestavih. Sebastijan Bevc je na gimnaziji Celje center prepeval v fantovski vokalni zasedbi Favoza. Svojo ljubezen do glasbe pa prenaša na mlade otroke, saj je zaposlen v celjskih vrtcih. Je član kvarteta Pušeljc, kjer prav tako prepeva tudi njegov brat David. Prepevajo na obletnicah, porokah in vseh drugih priložnostih.

Melita, David in Sebastijan pa tudi doma večkrat sedejo skupaj in lepo ter ubrano petje odmeva po vasi in marsikomu polepša dan. Družina Čretnik se vsako leto udeleži srečanja, ki ga organizira Kulturno društvo Šentvid pri Grobelnem, Družina poje. Zberejo se vsi otroci Čretnikove družine in tudi že njihovi otroci in vnuki. Z veseljem se predstavijo širšim poslušalcem in morda le vzpodbudijo kakšno družino, da skupaj ubrano zapoje in ponese lepo slovensko pesem v srca ljudi. (Milenka Blažević)

Sorodne novice

Jakobčani ob bok veselici

Jure Godler

Srečanje ljudskih pevcev in godcev in ljudske pripovedke

Jure Godler

Drameljčani predstavili ipavčev zborovski opus

Jure Godler

Cerkvena revija otroških in mladinskih zborov v Dramljah

Jure Godler

Polnoletni Sončki: Koncert tam, kjer so začeli glasbeno popotovanje

Jure Godler

Jesensko cvetje obeležilo 10. obletnico

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več