10.9 C
Šentjur pri Celju
21/09/2020
sentjur.net

Prehodni pokal ostal v rokah Viktorja Ojsterška

Žegar, 18. 3. 2017 – V gostišču Obrez v Žegru so minulo soboto pripravili že 14. salamiado, kjer je komisija pod drobnogled vzela devetnajst tovrstnih suhomesnatih izdelkov. Zmagovalni in prehodni pokal je ostal v rokah lanskoletnega zmagovalca Viktorja Ojsterška z Vinskega vrha. Tokrat pa so prvič pripravili tudi razstavo kruha, ki so ga napekle gospodinje v kraju.

Komisija v sestavi predsednika Alojza Oprešnika, članov Silva Jevšnika, Mirka Pajka, Draga Leskovška in Ivana Dečmana je ocenjevala vzorce salam, ki so morali usrezati kriterijem, kot so: videz, prerez s strukturno sestavo, vonj in okus. Komisija je vsak vzorec točkovala, na osnovi seštetih točk pa razglasila pet najboljših izdelkov. Vsi so prejeli priznanje, prvi trije pa še pokale. Tako si je peto mesto po številu točk zaslužila salama last Roberta Voge, četrto Zdenka Vrečka, tretje Damjana Mačka, drugo Tomaža Mačka in prvo lastnika Viktorja Ojsterška z Vinskega vrha. Slednji je zmagal že lani, zato je prehodni pokal ostal že drugič v njegovi lasti. Ob tej priložnosti je spregovoril Ivan Dečman in povedal, da opaža, da so salame že kar nekaj let na splošno dobre kvalitete, tudi letos so bile precej izenačene kvalitete. Spomnil je le na nekatere letošnjo slabosti, med katerimi je prevladovala gumijavost. Na to temo je pripravljen pripraviti strokovno predavanje, če bo v naslednji zimski sezoni dovolj interesentov.

V gostišču Obrez pa so letos poleg salamiade pripravili razstavo kruha, ki je že prvič naletela na dober odziv. Gospodinje od blizu in iz okolice so namreč prinesle 22 različnih vrst kruha, vse od ajdovega z orehi in ocvirki ter bučnim oljem, prek belega, polnozrnatega, koruznega, čebulnega, pirinega, krompirjevega s sezamom, do belokranjske pogače in pisanega kruha. Razstavljeni kruh ni bil le mamljiva paša za oči, ko so ga narezali, saj so ga poleg salam lahko tudi okušali po mili volji. Vsaki gospodinji se je gospodar zahvalil za prinešen kruh in poudaril, da je kruh življenje. “Vsaka gospodinja speče dober kruh in je spoštovanja vreden, zato kruha nismo ocenjevali, “ je povedal Obrez, ki je v znak zahvale vsem gosodinjam izročil spominsko darilo. Poleg salam in kruha je prireditev minevala v znamenju dobrega razpoloženja, za katerega je skrbel ansambel Trije vragi. (Majda Rezec)

Sorodne novice

Viktor Ojsteršek z najboljšo salamo

Majda Rezec

Prehodni pokal v trajno last prejel Viktor Ojsteršek

Jure Godler

V Žegru postavili orjaškega snežaka

Jure Godler

Odslej defibrilator tudi v Žegru

Jure Godler

Poslavljali so se z Vilijem Resnikom

Jure Godler

Žegar reševal sobotno pustno rajanje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več