17.1 C
Šentjur pri Celju
27/09/2021
sentjur.net

Prehodni pokal v trajno last prejel Viktor Ojsteršek

Žegar, 24. 3. 2018 – V gostišču Obrez v Žegru se mesec marec odvija v znamenju tradicionalnih prireditev. Medtem, ko je prva namenjena moški populaciji ob njihovem “mučeniškem” prazniku, je druga strokovne narave in namenjena ocenjevanju salam. Letos so pripravili že 15. salamiado, ki je zmago prinesla Viktorju Ojsteršku z Vinskega vrha. Prehodni pokal je po treh zmagah postal njegova trajna last.

Pridelovalci so v ocenjevanje letos prinesli 24 salam, ki so prišli iz različnih okoliških krajev. Pod vodstvom predsednika Ivana Dečmana ter članov Draga Leskovška, Silvestra Jevšnika in Mirka Pajka, ki jim je stregel Alojz Oprešnik, so se vrstili vzorci, ki so morali ustrezati kriterijem, kot so: videz, prerez s strukturno sestavo, vonj in okus. Komisija je vsak vzorec točkovala, na osnovi seštetih točk pa razglasila pet najboljših izdelkov.

Vsi so prejeli priznanje, prvi trije pa še pokale. Tako si je peto mesto po številu točk prislužila salama last Filipa Vrečka iz Dobja, četrto Jožice Planinšek iz Zibike, tretje Antona Gajška iz Loke pri Žusmu, drugo Marjana Recka iz Košnice. Najboljšo salamo je po okusu komisije izdelal Viktor Ojsteršek z Vinskega vrha, ki je zmagal že tretjič in prehodni pokal prejel v trajno last. O letošnji kvalitetni beri tovrstnih suhomestnatih izdelkov je spregovoril predsednik Dečman in med drugim podal tudi nekaj strokovnih nasvetov.

Poleg salam je po gostišču tokrat že tretje leto zapovrstojo zadišalo še po raznovrstnem kruhu, ki so ga prinesle okoliške gospodinje. Razstavljen kruh je bil prava paša za oči, na koncu pa so ga skupaj s salamami lahko jedli vsi obiskovalci. Vse gospodinje so za trud in sodelovanje prejele darila, spregovoril pa jim je na koncu tudi Obrez, se zahvalil in čestital prejemnikom priznanj ter pokalov. Ob tem je poudaril, da se bosta skupaj s partnerico Dragico še naprej trudila, da bodo njihovi prijetni prostori še naprej vabili, ne le za druženje in vesela razpoloženja, temveč tudi na tematske aktivnosti s pridihom koristnosti in izmejavo izkušenj. (Majda Rezec, foto: Dragica Amon)

Sorodne novice

Že 12. tradicionalna Salamijada

Tjaša Ferlež

Viktor Ojsteršek z najboljšo salamo

Majda Rezec

Pust norčavi tudi v gostišču Obrez

Jure Godler

Dvojno zlato v Loko pri Žusmu

Jure Godler

Na salamijadi v Šentilju pri Velenju posegli po najvišjih mestih

Jure Godler

V Žegru postavili orjaškega snežaka

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več