10.7 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Sanirali 11 usadov in plazov

Šentjur, 20. 10. 2022 – Veliko dela je bilo opravljenega na cestni povezavi Žegar – Hrastje, kjer je bila cesta zaradi številnih plazovi in usadov od leta 2020 celo zaprta za promet. S pomočjo ministrstva za okolje in prostor je občina cesto prenovila in sanirala plazove, uradna otvoritev je bila v sredo, 19. septembra.  Zbrane številne krajane je uvodoma pozdravil župan mag. Marko Diaci, ki je izpostavil velika vlaganja občine ter sodelovanje z ministrstvom pri sanaciji plazov, ki jih je v naši občini ogromno.

Vendarle pa ceste, kot je Žegar – Hrastje, predstavljajo ključne povezave ter omogočajo prebivanje in vsakodnevne migracije tam živečim ljudem, brez česar ne bi mogli govoriti o ohranjanju poseljenosti podeželja. Otvoritve je udeležil tudi g. Ervin Vivoda, vodja Sektorja za odpravljanje naravnih nesreč pri Ministrstvu za okolje in prostor, ki je v znatnem delu financiralo investicijo. Kot je slikovito povedal, Slovenijo ogroža ravno to, kar jo dela tako atraktivno – velika dinamika v geografiji, ki pozvroča tudi veliko plazno aktivnost. 

Kaj je bilo narejenega?

V sklopu projekta je izvajalec (GIC gradnje d.o.o iz Rogaške Slatine) rekonstruiral 1.760 m lokalne ceste, saniral 3 plaze in 8 usadov. Vrednost del je znašala dobrih 862.000 evrov(brez DDV), od tega je Ministrstvo za okolje in prostor zagotovilo več kot 797.000 evrov. Za potrebe izboljšanja preglednosti in posledično prometne varnosti je občina v letu 2022 izvedla še rekonstrukcijo križišča lokalnih cest Sp. Žegar – Hrastje in Cerovec – Žamerk v skupni dolžini 200 metrov, kar je financirala v celoti, v višini 79.000 evrov. Dela so se izvajala na območju KS Prevorje (70 % investicije) in KS Loka pri Žusmu (30 % investicije).

Izvedena dela omogočajo ponovno prevoznost ceste, varnejšo vožnjo s saniranim voziščem ter večjo preglednostjo, kar je v skladu z usmeritvami Občine Šentjur, da se po vsem območju občine ustvarjajo čim boljši pogoji za prebivanje, poselitev podeželja, in kvaliteto življenja, med kar nedvomno, zaradi velikih razdalj, sodijo tudi dobre cestne povezave. Kraji morajo ostati povezani z večjimi središči in ravno po cestah, kot je Žegar – Hrastje, se odvija dnevna migracija, vključno s prevozom otrok v vrtec, šolo in aktivne populacije na delo.

Velika pridobitev za krajane

Zato gre za veliko pridobitev za lokalno prebivalstvo. Tako sta zbrane pozdravila tudi predsednika obeh krajevnih skupnosti, kjer so se odvijala dela – predsednika sveta KS Prevorje in KS Loka pri Žusmu, Damjan Maček in Srečko Krajnčan. Oba sta izrazila zahvalo za opravljeno delo na cesti, ki povezuje številne ljudi in krajevne skupnost in tudi šentjursko ter dobjansko občino. Blagoslov pa je opravil domači župnik Marko Šraml, ki je tako kot predhodniki opozoril na varnost na cesti.

Zbrane sta obiskala tudi razbojnik Guzaj in vztrajni stražnik, ki mu je zmeraj za petami, oba sicer člana KD Prevorje, za poskočno glasbo sta poskrbela Tadej Perc in David Potočnik iz ansambla Zaigraj. (vir: Občina Šentjur)

Sorodne novice

Zaživela prevorska Liga malega nogometa

Jure Godler

Krajevni skupnosti povezani z novo cesto

Jure Godler

Viktor Ojsteršek z najboljšo salamo

Majda Rezec

V KS Planina obeležili otvoritev več obnovljenih odsekov cest

Jure Godler

V Krivici na novo moderniziranih 236 m ceste

Jure Godler

Prehodni pokal v trajno last prejel Viktor Ojsteršek

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več