22.1 C
Šentjur pri Celju
14/06/2021
sentjur.net

Prejeli smo: Želite izgubiti težo? Prenehati kaditi? Začeti telovaditi?

Že antični Babilonci so ob vsakem začetku leta obljubili svojim bogovom, da bodo v novem letu vrnili sposojene stvari in poplačali dolgove. Tudi danes si z željo po spremembi postavljamo novoletne zaobljube, te so najpogosteje povezane z izgubo telesne teže, željo po povečanju telesne aktivnosti, prenehanju kajenja in varčevanju denarja. Več kot polovica vseh zaobljub je povezanih s krepitvijo zdravja. Žal motivacija za spremembo pri mnogih uplahne, že preden se praznični okraski pospravijo v omaro. Večji del zaobljub zdrži manj kot teden dni. 

A POZOR, NIKAR NE OBUPAJTE!

En od ključnih pozitivnih napovednikov uspešnosti spoštovanja zaobljub je vztrajnost. Raziskovalci so ugotovili, da se je 71% tistih, ki so se dolgoročno zaobljub sicer zelo dobro držali, v prvem mesecu pregrešilo oz. se jih ni povsem držalo. Kljub spodrsljajem so bili vztrajni in so ohranjali pozitivno smer. Četudi se torej med letom kdaj pregrešimo, je dobro vedeti, da lahko zopet najdemo motivacijo in z zastavljenim načrtom nadaljujemo. 

Ko enkrat vpeljemo zdrave rutine v naš vsakdan, te začnejo delovati pod nivojem naše zavesti in zato z razmišljanjem o njih ne izgubljamo več veliko energije. Koristi gibanja postanejo naša pozitivna povratna zanka; zaradi telesne dejavnosti se počutimo bolje v svoji koži, neposredno krepimo duševno zdravje, dobro počutje in delovanje možganov. Zaobljube oz. odločitve o spremembi načina življenja pa niso omejene le na novoletni čas. Nov list lahko obrnemo kadarkoli v letu, denimo … danes! Postavimo si lahko ponovoletno zaobljubo, ki je lahko enaka novoletni ali pa je povsem nova.

VAM NE USPE?

Spremembe so lahko stresne in mnogim postavljenim ciljem ni preprosto slediti, nekateri za to potrebujejo večjo prelomnico v življenju, npr.  hudo poslabšanje zdravja, poroko, nosečnost. Po drugi strani pa morda potrebujemo le pravo podporo okolice, malce vodenja, nove informacije in pomoč pri iskanju motivacije. 

V Centru za krepitev zdravja Šentjur ponujamo ravno to. Medicinske sestre, zdravniki, fizioterapevt, dietetik, kineziolog, psiholog, skupaj izvajamo aktivnosti, ki pomagajo pri spremembi načina življenja. Vključite se lahko v delavnice in predavanja Gibam se, Zdravo hujšanje, Svetovanje za opuščanje kajenja, Zdravo jem, Spoprijemanje s stresom, Zdravo živim … Več informacij najdete na spletu (CKZ Šentjur), lahko pa se oglasite tudi v naše prenovljene prostore na Mestnem trgu 5, Šentjur. Vljudno vabljeni

(TKS)

Povezava do zloženke.

Sorodne novice

Obvestilo: Prekinitev aktivnosti CKZ Šentjur

Jure Godler

Kolumna: Ponovoletne borbe s kilogrami kot neprava bitka

Bogdan Rahten

Na Dobju preizkusili svoje sposobnosti

Jure Godler

Prejeli smo: Slovenski tradicionalni zajtrk v CKZ Šentjur

Jure Godler

Prejeli smo: V DPM ponovno “Pozdravljali morje”

Jure Godler

Oratorij 2019: Imaš moč

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več