1.3 C
Šentjur pri Celju
06/12/2021
sentjur.net

PU Celje: Stanje prometne varnosti se je močno poslabšalo

Na območju Policijske uprave Celje se je letos stanje prometne varnosti v primerjavi s preteklimi leti zelo poslabšalo. V prometnih nesrečah je letos umrlo 22 ljudi, lani v enakem obdobju 11, predlani 16. Šest povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bilo pod vplivom alkohola, eden pod vplivom prepovedanih drog. Alkohol je tudi nasploh vse preveč prisoten med vozniki na našem območju, ne le pri smrtnih prometnih nesrečah. Kar 25 % prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami so povzročili pijani vozniki.

Vzroki najhujših nesreč

Najpogostejši vzroki najhujših prometnih nesreč so še vedno nepravilna stran in smer vožnje, neprilagojena hitrost, neupoštevanje prednosti, nepravilnosti pešcev in nepravilno prehitevanje. Zaradi tega na našem območju izvajamo pogostejše nadzore cestnega prometa. V tem tednu veliko pozornosti namenjamo psihofizičnemu stanju voznikov.

Pri aktivnostih za ničelno toleranco do alkohola in drog v cestnem prometu so se nam letos, že drugo leto zapovrstjo, pridružili rokometaši RK Celje Pivovarna Laško. Podarili so nam vstopnice za ogled rokometne tekme lige prvakov med RK Celje Pivovarna Laško in RK PPD Zagreb. Tekma bo 10. novembra 2019, ob 17. uri, v dvorani Zlatorog v Celju. Ves teden pri kontrolah prometa delimo vstopnice tistim voznikom, ki jim alkotest pokaže 0,00 in ki izpolnjujejo vse pogoje za varno in odgovorno vožnjo. V današnjem nadzoru prometa sta se nam pridružila mlada rokometaša Domen Makuc in Domen Novak. Rokometaša sta odgovornim voznikom podarjala vstopnice za ogled nedeljske tekme lige prvakov in voznike opozarjala na pomen spoštovanja cestno prometnih predpisov.

0.0 = dve vstopnici

Odgovorni vozniki, ki so spoštovali cestno prometne predpise in jim je preizkus z alkotestom pokazal 0,0, so prejeli tudi letak, s katerim si bodo lahko prislužili dve vstopnici za koncert Policijskega orkestra, ki bo 15. januarja 2020 v Ljubljani, kar je prijazen poklon vsem, ki se za volanom obnašajo odgovorno.

Do konca leta bomo na našem območju, poleg rednih nadzorov cestnega prometa, izvedli še več izrednih in »ad hoc« nadzorov, v katerih bomo največ pozornosti namenili preverjanju hitrosti, psihofizičnega stanja voznikov, uporabe telefona med vožnjo, vožnje pri rdeči luči na semaforju in preverjanju ostalih dejavnikov, ki najpogosteje vplivajo na nastanek prometnih nesreč. Vsi se moramo zavedati, da je le odgovoren voznik tudi varen voznik. (Milena Trbulin, PU Celje)

Sorodne novice

Obravnavali dva voznika, ki sta vozila pod vplivom alkohola

Jure Godler

Prejeli smo: Koledar gole resnice v Šentjurju

Jure Godler

Pogrešanega Romana našli mrtvega v Štorah

Jure Godler

Prejeli smo: Učenci OŠ Franja Malgaja delovali preventivno

Jure Godler

Našli pogrešanega 14-letnega Domna

Jure Godler

Voznica napihala 1,81 mg/l

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več